Draamallista komediaa, komediallista draamaa
Anna-Leena Härkösen romaanin pohjalta tehty elokuva Kaikki oikein kertoo pariskunnasta, joka voittaa lotosta jättipotin. Elokuvan tuottajan ja kirjailija Anna-Leena Härkösen aloitteesta elokuvan ohjaajaksi valikoitui Lenka Hellstedt, joka on myös toinen elokuvan käsikirjoittajista. Hellstedt tuli projektiin mukaan jo varhaisessa vaiheessa, noin kaksi ja puoli vuotta sitten.
Siinä vaiheessa valmiina oli muutaman sivun mittainen juonitiivistelmä, josta elokuvaa alettiin työstää eteenpäin.
Roolitus elokuvaan sujui perinteisen kaavan mukaan eli koekuvausten kautta haettiin sopivan ikäisiä ja oloisia näyttelijöitä. Ohjaaja ei ollut tehnyt aiemmin yhteistyötä Elsa Saision tai Antti Luusuaniemen kanssa.
On aina mielenkiintoista työskennellä itselleen uusien ihmisten kanssa.
Kolmen naisen yhteen sulautunut teksti
Lenka Hellstedt, joka muistetaan muun muassa elokuvistaan Minä ja Morrison (2001) ja Maata meren alla (2009), on ohjaamisen lisäksi toiminut myös käsikirjoittajana. Ehkä juuri siksi kirjailija Anna-Leena Härkönen uskalsi luottaa Hellstedtin kykyihin ja visioon niin paljon, että antoi Hellstedtille varsin vapaat kädet käsikirjoituksen suhteen. Hellstedt jatkoi Jenny Dahlström aloittaman käsikirjoituksen työstämistä.
Kirja on tragikomedia jo lähtökohtaisesti, ja komedialliset piirteet korostuivat vielä lisää käsikirjoitusta muokatessa. Toisesta päähenkilöstä tehtiin aktiivisempi ja enemmän toimintaan osallistuva.
Ohjaajan mukaan Härkönen luki käsikirjoituksen siinä vaiheessa, kun se oli jo lähes valmis. Käsikirjoitusta tehtäessä eri kirjoittajat työskentelivät peräjälkeen - Härkönen ensin, sitten Jenny Dahlströn ja viimeiseksi Hellstedt. Kirjailija kommentoi joitain yksittäisiä kohtia, joita sitten muutettiin.
Tässä on kolmen ihmisen tekstiä sulautunut yhteen ja jälkeenpäin on jo vähän vaikeaa itse muistaa, mikä on mistäkin ja kenen tekstiä.
Hellstedt kertoo tutustuneensa jo aiemmin Härkösen teksteihin ja niiden pohjalta tehtyihin elokuva- ja tv-sovituksiin, ja kokee Härkösen tekstien maailmaan sujahtamisen varsin helpoksi itselleen.
Tykkään siitä lakonisesta ja vähän mustan puhuvasta huumorista, joka hänellä siellä usein on. Tuntuu, että se maailma on helppo ottaa.
Itkua ja naurua
Lenka Hellstedt pitää itse katsojana eniten elokuvista, joissa saa sekä nauraa että liikuttua.
Minusta on hyvä, jos ne asiat mahtuvat samaan elokuvaan. Eli komediallinen draama, draamallinen komedia tai jotain siltä väliltä, ne ovat ominta maailmaani – katsotaan vakavia asioita huumorin kautta.
Brittikomediat ovat lähinnä ohjaajan sydäntä, samoin kuin Woody Allenin ja Pedro Almodóvarin elokuvat. Jos Hellstedtille tarjoutuisi ohjaajan toimi ulkomaisessa produktiossa ja hän saisi vapaasti itse valita näyttelijät, olisi miespäärooli jo varattu Hugh Grantille. Ei olekaan yllätys, että yksi ohjaajan suosikkielokuvista on Mike Newellin ohjaama klassikko Neljät häät ja yhdet hautajaiset (1994), joka Hellstedtille toimii aina.
Tosi hauska mutta sitten itkettää aivan hillittömästi jossain kohdassa.
Alunperin Lenka Hellstedt suunnitteli uraa teatterissa, ja hän kertoo tienneensä teatterista enemmän kuin elokuvista. Parikymppisenä tuleva elokuvan ammattilainen tutustui alaa opiskeleviin ihmisiin ja hänelle tuli ensimmäistä kertaa mieleen, että elokuvia voi tehdä Suomessa ammatikseen. Elokuvan ja television tekemisessä Hellstedtiä viehättää hetkessä oleminen ja nopea ongelmanratkaisu, se sopii ohjaajan mukaan hänen temperamentilleen.
En ollut mikään leffafriikki nuorena. Minulla olikin aikamoinen kiinniottaminen, kun aloin opiskella alaa, kun jotkut olivat katsoneet elokuvia koko pienen ikänsä ja tiesivät niistä kaiken. Edelleenkin koen, että yritän ottaa sitä yleissivistystä kiinni, että mitä kaikkea onkaan jo tehty.
Elämää jättipotin jälkeen
Lottovoitosta kertovassa Kaikki oikein -elokuvassa kiinnostavaa on, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun unelmat voi toteuttaa ja vain taivas on rajana. Raha saattaa kuitenkin tuoda mukanaan myös ongelmia, niin uskomattomalta kuin se saattaakin kuulostaa lottokansasta.
Minua kiinnostaa, miten elämä rakentuu rutiineista, rajoista ja pakoista, joita vastaan me usein purnataan ja jotka tuntuvat välillä tylsiltä, vähän kaurapuuron makuisilta. Haaveilemme muutoksesta, mutta sitten kun ne rajat otetaan pois, niin mitä meillä sitten on? Jos sinulla on kaikki, niin onko sinulla sitten mitään?
Tuoko raha onnea? Tähän ikuisuuskysymykseen Lenka Hellstedin vastaus on, että johonkin rajaan asti varmasti. Jatkuva kamppailu toimeentulon kanssa ei tee ketään onnelliseksi. Rahan ja onnellisuuden suhde ei kuitenkaan ole yksiselitteinen.
Bhutanissa on tutkitusti maailman onnellisimmat ihmiset, vaikka BKT ei ole mikään huikea. Itse ajattelen, että raha tuo mukanaan varmasti paljon ongelmia. Siinä mielessä elokuva on yhteneväinen minun huolenaiheiden kanssa, tai miten minä kuvittelisin tilanteen, jossa pläjähtäisi sellainen jättirahakasa itselle.
Lue myös
Seuraava:
Joona Tena ja Supermarsu
"Elokuvien tekeminen on aina tietynlaista leikkimistä ja lastenelokuvissa tämä leikkiminen vielä korostuu."
Edellinen: Paavo Westerberg ja Viulisti
"Mielestäni ohjaajan tehtävä on pitää huolta katsojista. Katsojan on viihdyttävä teoksen äärellä."