Huolella tehty Vares
Ohjaaja Hannu Salonen hankki oppinsa saksalaisesta elokuvakoulusta ja on tehnyt pitkän uran Suomen ulkopuolella. Tästä huolimatta Salosen nimi on jäänyt meillä varsin tuntemattomaksi. Ohjaajan työtä on Suomessa saanut nähdä esimerkiksi televisiosarjoissa Rikospaikalla (Tatort) ja Kriminalisti (Der Kriminalist).
Siirtyminen saksalaisista tuotannoista suomalaisen Vareksen pariin oli ohjaajalle hieno kokemus, sillä hänestä oli ihanaa päästä työskentelemään kotimaahansa.
Vareksen maailma ja elokuvabrändi eroavat paljon saksalaisesta naturalistisesta dekkarista. Tämä on kuitenkin paljon lähempänä sydäntäni.
Saksalaisen ja suomalaisen dekkarisarjan eroista huolimatta Salonen sanoo tehneensä aiemmin yhden elokuvan, joka muistuttaa visuaalisesti Varesta.
Tein yhden pitkän leffan Tatortista, joka on visuaalisesti hyvin samankaltainen. Yleisö otti sen hyvin vastaan, mutta kriitikot murskasivat sen, koska se ei kuvannut naturalistisesti Saksan arkipäivää ja peilannut yhteiskuntaa. Se oli kerronnaltaan hyvin sarjakuvamainen. Se sai kuitenkin kymmenen miljoonaa katsojaa, eli en häpeä sitä.
Vareksen ohjaajaksi Salonen päätyi Markus Selinin puhelinsoiton myötä. He pohtivat Saloselle sopivaa yhteistä projektia ja päätyivät Vares-sarjan uusimpaan osaan Sheriffiin, jonka Salonen otti mielellään vastaan. Aiemmat Varekset olivat Saloselle entuudestaan tuttuja. Hän ei kuitenkaan antanut aiempien elokuvien vaikuttaa työhönsä. Hän halusi tehdä irtioton niiden tyylistä ja palasi vain parhaiksi kokemiinsa aineksiin.
Aleksi Mäkelä aikoinaan valitsi tietyntyyppisen tyylin näihin elokuviin. Tässäkin on tietyntyyppisiä pysäytyskuvia ja hahmojen mottoja, joita oli V2:ssa. Teen tässä eräänlaisen homagen Aleksi Mäkelän V2:een, palataan osittain takaisin siihen.
Salonen suhtautuu kriittisemmin viimeisimpiin Vares-elokuviin, joiden pääosassa nähdään Antti Reini. Kuudesta elokuvasta tehtiin skandinaavisempia, vakavampia ja synkempiä, mikä ei ohjaajan mielestä sopinut lähdeteosten luonteeseen.
Reijo Mäen teosten vahvuudet eivät ole sellaisessa maailmassa. Tämä on henkilökohtainen mielipiteeni, mutta omasta mielestäni kirjojen voima on hahmoissa ja Reijon maailmat sopivat paremmin tällaisiin elokuviin, jotka ovat selkeästi fiktiivisiä. Ne menettävät sen hienouden, jos niistä aikoo tehdä liian realistisia. Tästä syystä tein selkeän päätöksen, että Sheriffistä tulee voimakkaasti fiktiivinen teos.
Varesta on yritetty viedä ulkomaille ilman suurempaa menestystä. Elokuvien ongelmana Salonen pitää epätasaista laatua, johon vaikutti nopea tuotantoaikataulu. Helsingin Sanomien mukaan elokuvia ohjannut Lauri Törhönen joutui tuolloin ponnistelemaan tiukan aikataulun kanssa kuvaten sarjan elokuvista neljä vain 60 päivän aikana. Elokuvat myös alisuorittivat lippuluukuilla, koska niitä tuotiin liian nopeassa tahdissa valkokankaalle.
Tästä viisastuneena Salosen, joka ohjaa neljä tulevista kuudesta Vareksesta, uusille elokuville on annettu pidemmät tuotantoaikataulut. Salonen sanoo, että uusin elokuva on tehty saksalaisen tv-elokuvan budjetilla, mutta valkokangasta ajatellen, mikä hänen mukaansa näkyy lopullisessa elokuvassa.
Jos saksalainen näkee tämän, niin hän sanoo takuuvarmasti, että elokuva on kolme kertaa kalliimpi kuin mitä se todellisuudessa on. Saksalaiset tv-yhtiöt haluavat yleensä ostaa useita elokuvia kerralla, jotta niihin tulee sarjallisuutta. Koen silti, että teimme oikein tehdessämme vain tämän yhden elokuvan kuuden sijaan. Sarja on nyt laukaistu uudelleen elokuvalla, joka on tehty huolellisesti, ja tästä eteenpäin katsotaan, mihin mennään.
Lue myös
Seuraava:
Johanna Vuoksenmaa ja Viikossa aikuiseksi
"Kaikkiin henkilöhahmoihin tuli joku piirre minusta."
Edellinen: Taru Mäkelä ja Eila, Rampe ja likka
"Komediaa pidetään alempana taiteena, sen tekemisestä ei tule palkintoja."