Ihmismielen ulottuvuudet
Ohjaaja Arto Halonen kertoo olleensa aina kiinnostunut ihmismielestä ja sen ulottuvuuksista, siitä miten mieltä voidaan hyväksikäyttää niin hyvään kuin pahaankin. Halonen on myös lukenut paljon hypnoosista, ja eräässä hypnoosia käsittelevässä kirjassa hän törmäsi hypnoosissa tapahtuneisiin rikoksiin. The Guardian Angel – suojelusenkelin tanskalaistapaus, jossa pankkiryöstö tehtiin hypnotisoituna, oli yksi niistä.
Lähtökohta elokuvalle oli paitsi kiinnostava rikosmysteeri, niin myös ihmisten hyväksikäyttöä ja manipulointia. Elokuvan lisäksi samasta tarinasta kertova kirja ilmestyy näinä päivinä.
Aivan huikea tarina, joka pysäytti minut ajattelemaan, miten tämä korreloituu ja yhdistyy nimenomaan tähän aikaan ja päivään, miten ihmisiä manipuloidaan. Tässäkin tarinassa löydetään ihmisestä hyvää ja positiivista, se voidaan kääntää ikään kuin palvelemaan pahaa.
Arto Halonen tunnetaan myös dokumentaristina ja The Guardian Angelin rikostarina antaisi mahdollisuudet käsitellä aihetta myös dokumentin keinoin. Halonen kertoo kuitenkin, ettei varsinaisesti pohtinut dokumentin tekoa. Myös kirjan suhteen päädyttiin kirjan toisen kirjoittajan Kevin Frazierin kanssa fiktioon.
Aiheen tullessa vastaan sen vaan tuntee kumpi lajityyppi on oikea. Tässä tapauksessa tuntui heti siltä, että tämä on tarina, joka pitäisi tehdä fiktion keinoin, ja nimenomaan linkittää tähän aikaan paremmin. En miettinyt sitä dokkarivaihtoehtoa kauheasti. Tietysti kun vuodet vierivät – tämä on aika pitkä prosessi – jossain vaiheessa mietin dokkaria, mutta päädyin aina kuitenkin fiktioon.
Paljon taustatyötä
Halonen kertoo aloittaneensa aiheen kehittämisen jo yli 20 vuotta sitten, kun hän teki ennakkotutkimuksia Tanskassa. Valtionarkistossa tapauksesta on valtavat arkistot. Halonen löysi tapauksessa hypnotisoinnin kohteeksi joutuneen Palle Hardrupin (elokuvassa Cyron Melville), joka oli muuttanut nimensä, ja pääsi myös haastattelemaan häntä.
Arto Halonen kertoo omaavansa myös omakohtaista kokemusta niin hypnotisoituna olemisesta kuin hypnotisoinnista, ja kokemusten antaneen perspektiiviä tarinan toteuttamiselle. Se, voiko jonkun pakottaa tekemään rikos hypnoosissa, jakaa mielipiteitä, mutta kun The Guardian Angelia on näytetty ennakkonäytöksissä suomalaisille ja tanskalaisille hypnotisoijille, he ovat olleet hyvinkin yksimielisiä siitä, että se tapahtuisi elokuvassa kuvatun kaltaisen prosessin kautta.
Tällä tavoin ihminen saadaan hypnotisoitua rikoksiin omaan tahtoaan ja moraaliaan vastaan, se voidaan kiertää. Kun mennään oman moraalin sisälle, sitä voidaan ohjata tiettyyn suuntaan, ja se on pelottavaa, koska se herättää myös kysymyksen, miten paljon me kaikki olemme manipuloituja?
Halonen näkee korrelaation elokuvan tarinan ja nykyajan ihmisten manipuloinnin välillä vahvana. Hän mainitsee vaikuttamisen ja piilovaikuttamisen vahvoina alueina muun muassa terrorismin, jonka piirissä esiintyy voimakasta manipulointia ja suoranaista hypnotisointia, sekä sosiaalisen median maailman trollitehtaineen, jossa faktatieto pystytään kumoamaan valheellisen tiedon massavaikutuksen kautta.
Halosen mukaan myös ihmisten välisissä suhteissa esiintyy piilovaikuttamista ja manipulointia. Mikä on hyvää ja positiivista vaikuttamista, mikä taasen negatiivista, on seikka, joka hänen mielestään olisi hyvä tiedostaa ja kyseenalaistaa.
Siitähän tässä on kyse, että käyttäisimme tätä vahvaa keinoa hyviin asioihin.
Elokuvassa esiintyvä puolalainen hypnotisoija ja taikuri, tohtori Dabrowski (Rade Serbedzija) on fiktiivinen hahmo, joka on koostettu kahdesta todellisuudessa eläneestä ja vaikuttaneesta henkilöstä. He olivat molemmat Palle Haardrupin tapausta tutkineita psykiatreja, jotka käyttivät myös hypnoosia apunaan. Varsinkin Paul Reiter oli erikoistunut hypnoosiin ja oli avaintekijä etsittäessä ja löydettäessä Hardrupin mieltä kahlitseva lukko.
Hän oli henkilö, joka löysi lukon ja yhteyden näihin post-suggestiivisiin merkkeihin.
Kansainväliset kuviot
Monet elokuvan näyttelijät ovat varsin tunnettuja nimiä kansainvälisesti ja myös varsin kiireisiä, joten aikataulujen suhteen projekti oli haastava. Myöskin rahoituksellisesti oli haasteita. Muun muassa suositusta Game of Thrones -sarjasta tuttu tanskalaisnäyttelijä Pilou Asbaek, joka oli erittäin kiinnostunut tekemään roolin, piti saada jotenkin sovitettua aikatauluun tämän työkiireiden välillä. Muuten projekti olisi saattanut taas lykkääntyä jopa vuosilla. Oli tärkeää saada Rade Serbedzija ja Josh Lucas mahtumaan samaan aikaikkunaan. Halonen sanookin että peli oli hermoja raastavaa.
Elokuva on osittain filmattu Kroatiassa. Halonen kertoo tehneensä aiemmin kaksi elokuvaa kroatialaisen tuottajan kanssa. Isänmaallinen mies kuvattiin Kroatiassa, ja Halonen on ollut myös osatuottajana makedonialais-suomalais-kroatialaisessa elokuvassa, jonka ohjaaja oli The Guardian Angelissa nähtävä Rade Serbedzija.
Tunnen sikäläiset olosuhteet ja sen ryhmän, siinä on se synergia tuottajan kanssa. Kroatiassa on äärimmäisen hyvä kansainvälinen kuvausryhmä tai -ryhmiä, koska he ovat tehneet paljon kansainvälisiä tuotantoja Game of Thronesista lähtien. Olin työskennellyt sen ryhmän kanssa. Olennainen osa oli tietysti rahoituksellinen lähtökohta. Kroatia on niitä maita, joissa on se verokäytäntö, että osa siellä käytetystä rahasta palautuu tuotantoon. Kustannukset ovat halvemmat kuin täällä.
Omista elokuvallisista vaikutteistaan ja vaikuttajistaan Halonen kertoo, ettei ole ollut koskaan yhtä ohjaajaa seuraava henkilö. Lukuisat yksittäiset teokset, kuten Fellinin ja Chaplinin urien loppupuolen elokuvat ovat tehneet pysyvän vaikutuksen. Ettore Scolan nimi nousee myös esiin. Yksittäiset teokset ovat voineet tehdä vaikutuksen, mutta ei niin että Halonen olisi lähtenyt seuraamaan esimerkiksi jotain tiettyä tyylilajia.
Pikemminkin tietyt hienot elokuvat ovat antaneet uskoa siihen, että elokuvalla voi antaa hienoja ja vaikuttavia kokemuksia.
Lue myös
Seuraava:
Aleksi Puranen ja Wheels of Freedom
”Minua kiinnosti erityisesti elokuvan seikkailu. Mies, joka päättää ajaa sähköpyörätuolillaan 6000 kilometriä."
Edellinen: Virpi Suutari ja Yrittäjä
"Täytyy pitää huolta siitä, ettei meille synny yksinyrittämisen köyhälistöä."