Totutun erikoista, entistä laajemmin
Helsingissä järjestetään 28.10.–1.11.2009 jo perinteeksi muodostunut Night Visions -elokuvafestivaali. Kahdentoista vuoden ikään ehtinyt, kaksi kertaa vuodessa järjestettävä tapahtuma on erikoistunut kauhu-, scifi-, fantasia- ja kulttielokuviin. ”Maximum Halloween 3009” -otsakkeen alla nähdään nyt yhteensä 21 elokuvaa kolmelta eri mantereelta.
Viisipäiväiseksi laajentunut festivaali on samalla mittavampi kuin koskaan aiemmin, sillä elokuvia on perinteisen yömaratonin lisäksi mahdollista katsoa myös kolmena arki-iltana. Esityspaikkana on Suomen vanhin toimiva elokuvateatteri Maxim.
Kasvava yleisö
Festivaalijohtaja Mikko Aromaa kertoo, että yleisömäärän kasvu on ollut tasaista vuosi vuodelta ja että nyt tapahtunutta laajentumista oli suunniteltu jo pitempään. Ohjelmistoon tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut.
– Ei tässä nyt mitään kompromisseja ohjelmiston suhteen olla tehty, vaikka isommiksi ollaankin kasvettu. Tänä vuonna itse asiassa laadukkaita genre-elokuviakin on tullut tarjolle aiempia vuosia enemmän, mikä motivoi osaltaan kasvua.
Aromaan mukaan arki-illat on suunnattu niille, jotka eivät jaksa valvoa. Yönäytöksistä ei siis aiota jatkossakaan luopua.
– Iltanäytösten tarkoituksena on palvella laajempaa yleisöpohjaa. Emme kuitenkaan missään nimessä luovu maratonkonseptista, sillä juuri se tekee tapahtumasta ainutlaatuisen.
Elokuvia tutuin kriteerein
Nähtävät elokuvat on Aromaan sanoin valittu samoin perustein kuin aiempinakin vuosina.
– Meillä on viisi–kuusi ihmistä tekemässä valintapäätöksiä. Tavoitteena on uutuuspuolella etsiä kiinnostavimmat, parhaat ja eniten kansainvälistä huomiota herättäneet nimikkeet valmistusmaasta riippumatta.
Vanhempien teosten kohdalla taas vaa’assa painaa eniten se, ettei niitä ole Suomessa ennen nähty valkokankaalla.
– Vanhojen elokuvien osalta olemme pyrkineet keskittymään jollakin tavalla tunnettuihin klassikkoleffoihin, joita ei ole kuitenkaan sensuurin vuoksi nähty leikkaamattomina Suomessa teatterilevityksessä. Tämä tavoitehan vaikutti aikanaan osaltaan koko festivaalin perustamiseen.
Ohjelmistossa suuria taiteilijapersoonia
Festivaalin avaa Suomen oman kulttihalpisohjaajan Visa Mäkisen Yön saalistajat (1984), joka esitetään 25-vuotisjuhlanäytöksenä. Tapahtumalla on tekijän henkilökohtainen siunaus, ja paikalla on myös elokuvan näyttelijöitä. Yhdysvalloista festivaalille saapuu puolestaan näyttelijänä (mm. Paluu tulevaisuuteen, Charlien enkelit) paremmin tunnettu Crispin Glover, jonka ohjaama It Is Fine! Everything Is Fine (2007) kertoo pyörätuoliin sidotun cp-vammaisen seksifantasioista. Kyseessä on siksikin poikkeuksellisen esitys, ettei elokuvaa ole saatavilla kaupallisessa levityksessä:
– Hankkeen valmistelu kesti lopulta nelisen kuukautta. On hienoa, että Gloverilla on halua matkustaa omien tuotantojensa kanssa ja että hän suhtautuu positiivisesti näkyvyyteen myös Suomessa.
Ohjelmistossa nähdään niin ikään kaksi Klaus Kinski -elokuvaa: legendaarisen näyttelijäsuuruuden vuoden 1971 Berliinin ”Jeesus-esiintymistä” taltioiva Peter Geyerin dokumentti Jesus Christ Saviour sekä Jess Francon ohjaama Verenhimoinen Dracula vuodelta 1970, jossa Kinski näyttelee.
– Olemme yrittäneet jo pari vuotta saada Geyerin elokuvaa ohjelmistoon, mutta se ei erinäisistä syistä ole onnistunut. Nyt kun se kerran saatiin, niin halusimme ottaa sen aisapariksi Kinski-klassikon kokonaisuuden tuntua tuomaan.
Sensuurin hampaisiin joutunutta kasarikauhua festivaalilla edustaa Romano Scavolinin ohjaama Nightmare (1981), jota on mainostettu poikkeuksellisen inhottavaksi. Aromaan mukaan teos on maineensa veroinen – joutuihan sen ohjaaja jopa hetkeksi vankilaan työnsä vuoksi.
Kansainvälisesti noteerattuja uutuuksia
Muista ohjelmiston elokuvista festivaalijohtaja mainitsee erityisesti norjalaisen Tommy Wirkolan natsizombie-elokuvan Dead Snow (2009), jonka toinen käsikirjoittaja ja päänäyttelijä Stig Frode Henriksen on myös paikalla elokuvan molemmissa näytöksissä.
– Kyseessä on 2000-luvun menestyksekkäin pohjoismainen kauhuelokuva, josta vastaavien suomalaisten tuotantojenkin sopisi ottaa mallia.
Lisäksi erityishuomion ansaitsee festivaalilla nähtävä kuuden aasialaisen elokuvan sarja. Näitä Vampire Girl vs. Frankenstein Girl -elokuvan tapaan nimettyjä itämaan ihmeitä lienee turha yrittää kuvailla sanoin, vaan ne pitää itse nähdä.
– Olen henkilökohtaisesti hyvin ylpeä kyseisestä sarjasta. Se tarjoaa monipuolisen näkökulman maanosan uusiin laadukkaisiin genre-elokuviin.
Festivaalin kävijätavoitteeksi Aromaa arvioi lisääntyneiden näytösmäärien myötä 4000 katsojaa. Luvun pitäisi täyttyä ainakin mikäli mukaan lasketaan perjantain avajaisklubin ja lauantain nukkeworkshopin yleisöt.
Lisätietoa Night Visions -festivaalin elokuvista sekä esitysaikataulusta löytyy osoitteesta http://www.nightvisions.info/
Seuraava:
Vinokino 2009 -esittely
Lesbo- ja homoelokuvien festivaali Vinokino järjestetään loka–marraskuun vaihteessa viidessä eri kaupungissa.
Edellinen: Rakkautta & Anarkiaa 2009 -raportti
Järjestyksessään 22. Rakkautta & anarkiaa -festivaali tarjosi yli 130 elokuvan ohjelmistollaan katsojalle mahdollisuuden todella koetella istumalihaksiaan. Tyylien ja genrejen kirjo oli jopa hämmentävä.