Mykkäelokuvafestivaalit saksalaisissa mielenmaisemissa
Forssan kansainväliset mykkäelokuvafestivaalit järjestetään 31.8.– 2.9.2012 jo kolmattatoista kertaa. Se on hieno saavutus festivaalilta, joka järjestetään pääosin talkootyönä ja jonka ohjelmisto koostuu täysin mykkäelokuvista. Festivaalin ohjelmisto on kuitenkin ollut vuosi vuodelta kiinnostavampi, eikä loppua näy.
Valokeilassa on tällä kertaa saksalainen mykkäelokuva, joka kehittyi huippuunsa 1920-luvulla. Eniten valkokangasaikaa saa oman aikakautensa vaikutusvaltaisimpiin saksalaisohjaajiin lukeutunut F.W. Murnau, jolta nähdään peräti neljä elokuvaa. Ohjaajat Ernst Lubitsch, Leopold Jessner, Paul Leni, Karl Grune ja Lotte Reiniger ovat myös edustettuina.
Kaikki festivaalin elokuvat vaikuttavat katsomisen arvoisilta, mutta ennakkoon innostavat varsinkin Murnaun elokuvat Phantom (1922), Viimeinen mies (Der Letzte Mann, 1924) ja Auringonnousu (Sunrise: A Song of Two Humans, 1927). Jälkimmäinen on ajankohtainen, sillä Sigh & Sound -lehden äskettäisessä äänestyksessä se äänestettiin maailman viidenneksi parhaaksi elokuvaksi. Auringonnousua on niin ikään tituleerattu maailman kauneimmaksi elokuvaksi. Phantom lupailee hyvää surrealistisen tyylin ja perisaksalaisten kaksoisolentoteemojen ystäville. Viimeinen mies on saanut kiitosta omalle ajalleen poikkeuksellisen taitavasta kameratyöskentelystä sekä tarinankerronnan puhtaasta visuaalisuudesta: elokuvassa esiintyy ainoastaan yksi tulkintaa ohjaava väliteksti.
Komediat ovat vähentyneet vuosien varrella festivaalin tarjonnassa vakavamman ilmaisun tieltä. Genreä edustaa kuitenkin Ernst Lubitschin Die Puppe (1919), joka taitaa olla aika kaukana peruskaurasta – ainakin, jos aiheesta jotain voi päätellä. Elokuva nimittäin repii huumoria nuorukaisesta, joka menee naimisiin elävän näköisen nuken kanssa rahaa saadakseen. Omituisiin tapahtumiin yhdistyy myös mässäilevä munkkiveljeskunta.
Saman ohjaajan tuotannosta festivaaleilla nähdään osittain amerikkalaisrahoituksella toteutettu spektaakkelielokuva Faaraon vaimo (Das Weib des Pharao, 1922). Vaikka suureelliset joukkokohtaukset eivät olisikaan se omin juttu, elokuva on kiinnostava jo historiansa takia. Faaraon vaimoa pidettiin kadonneena elokuvana, kunnes 2000-luvulla löytynyt lisämateriaali mahdollisti restaurointityön lähes alkuperäiseen muotoon. Lopputulos nähdään Forssan mykkäelokuvafestivaalien päänäytöksessä lauantai-iltana. Kyseessä on ensimmäinen julkinen esitys Suomessa.
Tärpiksi tarjottakoon myös Leopold Jesnerin traaginen Hintertreppe (1921), joka on saksalaisen elokuvan tuntemattomampia helmiä. Erikoisherkkuna Hintertrippen ohessa tarjoillaan makupala tuoretta suomalaista mykkäelokuvaa: Otto Kylmälän The Force That Through the Green Fire Fuels the Flower.
Festivaalin päättää sunnuntain erikoisnäytös ja ainoa animaatio. Siluettitaituri Lotte Reinigerin ensimmäinen pitkä elokuva Prinssi Ahmedin seikkailut (Die Abenteuer des Prinzen Achmed, 1926) on vaikuttavan visuaalisuutensa vuoksi kiinnostava sekä lapsi- että aikuiskatsojille.
Kokonaisuutena festivaalin kattaus on herkullinen, joten soisinkin monien leffafriikkien löytävän tiensä Forssaan. Kaikki elokuvat esitetään aidolta filmiltä ja autenttinen 1900-alun elokuvateatteri antaa mukavan lisän festivaalitunnelmaan. Opiskelijan sydäntä (ja lompakkoa) lämmittää myös lipuista saatava opiskelija-alennus.
Viimeisen silauksen elokuvakokemukselle antaa elävä musiikki, sillä mukana on jälleen kattava kaarti lahjakkaita muusikoita. Elokuvien säestyksestä vastaavat muun muassa pianovirtuoosi Hillel Tokazier, huippulahjakas kitaristi-säveltäjä Jarmo Saari sekä edellisvuosien suosikeiksi noussut duo Jonathan Hutchings ja Claude Bouillin.
Lisätietoja ja koko ohjelma festivaalin kotisivuilla: www.forssasilentmovie.com
Seuraava:
Rakkautta & Anarkiaa 2012 -esittely
25-vuotista taivaltaan juhlistavan festivaalin ohjelmisto on kaiken sortin leffafanien märkä uni.
Edellinen: Espoo Ciné 2012 -esittely
17.–26.8. järjestettävä Espoo Ciné-festivaali esittelee uutta eurooppalaista elokuvaa jo 23. kerran. Yksittäisistä maista nostovuorossa on Tanska.