Rakkaudesta dokumentteihin
Helsingin elokuvafestivaalivuoden käynnistää totuttuun tapaan DocPoint (27.1.–1.2.2015). Suomessa ainoa dokumenttielokuvalle omistettu tapahtuma tarjoaa tänäkin vuonna tyylilajeiltaan ja aihepiireiltään monipuolisen kattauksen. Ohjelmistossa on yhteensä 166 elokuvaa klassikoista ensi-iltansa saaviin teoksiin.
Ajankohtaisina teemoina toimivat erityisesti politiikka ja luonto. Festivaalin erikoisuutena mainostetaan Edward Snowdenista kertovaa, jopa trillerimäistä dokumenttia Citizenfour (2014). Dokumentissa seurataan, miten Snowden jakaa maailmalle todistusaineistonsa Yhdysvaltojen käyttämistä laittomista valvontaohjelmista. Ympäristökysymyksiä esitellään muun muassa Jacques Cousteaun merenalaisen maailman kuvausten kautta. Mukaan on valittu Oscar-palkitut Hiljainen maailma (1956) ja Elävä meri (1964).
Pääteemojen ohella ohjelmistossa on tarjolla lukuisia näkökulmia inhimilliseen ja myös eläimelliseen elämään. Yhtäältä Austin to Boston (2014) kuvaa folk-henkistä muusikkojen yhteiskiertuetta Austinin legendaarisilta SXSW-festivaaleilta Bostoniin. Kiertue-elämä täyttyy musiikista, ihmissuhteista ja yhteisöllisyydestä. Toisaalta Jos de Putterin poeettinen elokuva See no Evil (2014) kuvaa kolmea ihmisapinaa, joiden kohtaloon ihmisten tieteelliset tavoitteet ovat auttamattomasti vaikuttaneet, eivätkä aina positiivisella tavalla.
Festivaalin päävieraaksi on kutsuttu kotimaassaan suosittu ja myös kansainvälisesti menestynyt tanskalainen Anders Østergaard, joka tunnetaan kekseliäänä lähihistorian kuvaajana. Hän käyttää monipuolisia elementtejä ja poikkeuksellisia materiaaleja rakentaakseen uudelleen historiaa ja herättääkseen sen henkiin. Ohjaajan tunnetuin elokuva on DocPointissakin esitettävää Burma VJ (2008). Elokuva kuvaa buddhalaismunkkien rauhanomaisen mielenosoituksen veristä loppua Burmassa vuonna 2007. Provokatiiviset toteutustavat, jotka sisältävät näyteltyjä kohtauksia ja videojournalistien salakuvattua materiaalia sahramivallankumouksesta, ovat herättäneet runsaasti keskustelua dokumentaarisuuden rajoista.
Kotimainen dokumentti on myös vahvasti läsnä tapahtumassa. Festivaalin avaa Talvivaaran miehet, jossa Markku Heikkinen kuvaa millaista on työskennellä laajaa vastustusta ja kiivaita tunteita herättäneessä yhtiössä. Dokumentti edustaa hyvin muitakin kotimaisen sarjan teoksia, joissa henkilökohtaisesta tehdään poliittista. Ihmisten ja dokumentin tekijöiden omien kokemusten kautta tarkastellaan laajempia sosiaalisia ja yhteiskunnallisia ongelmia. Esimerkiksi Heikki Hännisen elokuvassa Hymyjen maa (2014) kaverukset lähtevät etsimään Thaimaasta alkoholisoitunutta ystäväänsä tarkoituksenaan auttaa tämä takaisin elämään kiinni. Suomalaisuutta kuvataan myös muiden toimesta. Hollantilaisohjaaja Alexander Oeyn Pekka. Inside the Mind of a School Shooter (2014) pureutuu suomalaisen koulusurmaajan mieleen ja Jokelan tapahtumiin.
Suomalaista dokumenttielokuvan kenttää juhlistetaan myös festivaalilla jaettavalla Apollo-elämäntyöpalkinnolla. Tänä vuonna palkinto myönnetään Reijo Nikkilälle hänen työstään suomalaisen ja venäläisen dokumentaarin kulttuurivaihdossa. DocPointissa miehen kädenjälki on nähtävillä Carte Blanche -esityssarjassa, jonka ohjelmiston Nikkilä on valinnut. Sarjassa esitetään muun muassa Anna Politkovskajan salamurhasta kertova A Bitter Taste of Freedom (2011). Elokuvan ohjaaja Marina Goldovskaja on myös yksi tapahtuman kansainvälisistä vieraista.
Ylipäätään ohjelmistossa näkyvät vahvasti venäläisdokumentit ja Venäjään liittyvät aiheet. Näistä elokuvista Children 404 (2014) on kotimaassaan kielletty, sillä se kuvaa ajankohtaista kysymystä Venäjän institutionaalisesta homofobiasta. Elokuva pohjautuu nettiprojektiin, jossa seksuaalivähemmistöihin kuuluville venäläisnuorille annettiin mahdollisuus kertoa anonyymisti omia tarinoitaan kokemastaan vihasta ja syrjinnästä.
DocPoint on yksi omia suosikkejani kotimaisilla festivaalinäyttämöillä. Kenties juurikin siksi, että tapahtuma tuo valkokankaille harvoin elokuvasaleissa nähtävillä olevan lajityypin.
Lisätietoja festivaalista ja ohjelmistosta osoitteessa www.docpoint.info
Seuraava:
Berliinin elokuvajuhlat 2015
Maailman merkittävimpiin elokuvatapahtumiin kuuluva Berlinale järjestetään 65. kerran.
Edellinen: Lens Politica 2014
Festivaalin teemana on tänä vuonna ihmisen suhde ympäröivään yhteiskuntaan ja sen vallankäytön rakenteisiin.