Naiselokuvan esiintuojana tunnettu festivaali laajentaa skaalaansa
Yhdennentoista kerran järjestettävä Artisokka Film Festival aloittaa uuden kymmenvuotiskauden entistä laajemmalla ohjelmistolla. Festivaalin pääpaino on edelleen naiselokuvantekijöissä ja naiskohtaloissa, mutta niiden lisäksi yleisölle on haluttu tarjota mahdollisuus nähdä muutamia sellaisia teatterilevityksen ulkopuolelle pudonneita elokuvahelmiä, jotka eivät suoranaisesti nivelly naisteemaan. Nelipäiväinen festivaali järjestetään Helsingissä 29.3.–1.4. ja näytökset ovat viimevuotiseen tapaan Bio Rexissä ja Maximissa.
Festivaalin avajaiselokuvana esitetään Aleksi Bardyn henkilökuva presidentti Tarja Halosesta. Puolentoista vuoden aikana kuvattu Rouva presidentti (2012) pyrkii näyttämään ihmisen instituution takana. Ennakkoensi-iltansa festivaalilla saavat myös Sundancessa palkittu psykologinen trilleri Martha Marcy May Marlene (2011) sekä David Cronenbergin psykoanalyysin syntyvaiheita valottava A Dangerous Method (2011).
Skotlantilaisen Lynne Ramsayn kaksi ensimmäistä ohjaustyötä, Ratcatcher (1999) ja Morvern Callar (2002), nähtiin Artisokassa 2000-luvun alussa. Kolmatta elokuvaa on saatu odottaa lähes vuosikymmenen ajan. Teatterilevitykseenkin tuleva Poikani Kevin (2011) ei ole aivan yhtä vaikuttava kuin rosoisemmat edeltäjänsä, mutta visuaalisesti Ramsay yltää jälleen huippusuoritukseen. Yhdysvalloissa kuvattu trillerimäinen draama perustuu Lionel Shriverin menestysromaaniin ja sen pääosassa loistaa Tilda Swinton.
Intian väkirikkain kaupunki on pääroolissa Kiran Raon esikoisohjauksessa Mumbai Diaries (2010). Kyseessä ei ole Bollywood-spektaakkeli, vaikka elokuvassa näyttelee yksi Intian kuuluisimmista filmitähdistä, Aamir Khan. Taattua Bollywood-viihdettä edustaa sen sijaan Maneesh Sharman Ladies vs. Ricky Bahl (2011). Sharman esikoiselokuva Band Baaja Baaraat (2010) nähtiin Artisokassa viime vuonna.
Intiassa on kuvattu myös Michael Winterbottomin traaginen Trishna (2011), joka pohjautuu löyhästi Thomas Hardyn klassikkoromaaniin Tessin tarina (1891). Winterbottom on sijoittanut kirjan tapahtumat nykyaikaan. Freida Pinto näyttelee köyhää maalaistyttöä, jonka varakas tyhjäntoimittaja kohtalokkain seurauksin viettelee.
HBO:n viidellä Emmyllä palkittu minisarja Mildred Pierce (2011) esitetään kokonaisuudessaan sunnuntaina. 1930-luvun lama luo taustan draamalle, jonka keskiössä on yritteliään yksinhuoltajaäidin ja tämän häikäilemättömän tyttären suhde. James M. Cainin vuonna 1941 julkaistuun romaaniin perustuvan sarjan on ohjannut Todd Haynes ja pääosia näyttelevät Kate Winslett, Evan Rachel Wood ja Guy Pearce.
Trishna ja Mildred Pierce eivät ole ainoat klassikkosovitukset festivaalin tämänvuotisessa ohjelmistossa. Niiden lisäksi esitetään kaksi tuoretta filmatisointia kuuluisien Brontën sisarusten romaaneista. Amerikkalaisen Cary Fukunagan Jane Eyre (2011) perustuu Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaaniin. Pääosissa nähdään Mia Wasikowska ja Michael Fassbender. Englantilaisen Andrea Arnoldin Humiseva harju (2011) on puolestaan epäsovinnainen tulkinta Emily Brontën ainoaksi jääneestä romaanista. Arnold saapuu festivaalin päävieraaksi ja on itse paikalla Humisevan harjun näytöksessä.
Skaalaansa laajentaneen festivaalin miehisempää osastoa edustavat Johnny Deppin tähdittämä Rommipäiväkirja (2011) ja Andrew Haighin ylistetty Weekend (2011). Ensimmäinen perustuu amerikkalaisen gonzojournalisti Hunter S. Thompsonin omaelämäkerralliseen romaaniin, jälkimmäinen kertoo kahden brittimiehen viikonlopun mittaisen rakkaustarinan. Kirjailija Brett Easton Ellis on kehunut Weekendiä kaikkien aikojen hienoimmaksi gay-miehistä kertovaksi elokuvaksi.
Lisätietoja elokuvista, vieraista sekä näytösajoista ja -paikoista www.artisokka.info
Seuraava:
Night Visions Back to Basics 2012 -esittely
15-vuotista taivaltaan juhlistava festivaali laajenee tänä keväänä nelipäiväiseksi.
Edellinen: Tampereen elokuvajuhlat 2012 -esittely
Tampereen elokuvajuhlilla on 7. –11. maaliskuuta tarjolla muun muassa nepalilaisia, virolaisia ja portugalilaisia lyhytelokuvia.