Miekoilla konekiväärejä vastaan
Tom Cruisen tuottama ja Edward Zwickin ohjaama Viimenen samurai on elokuva, jolle on tilaus. Taru sormusten herrasta -elokuvien aikaansaamaan kysyntään sopii miekkoja, hevosia, komeita taisteluita ja haarniskoja esittelevä tarina. Fantasian sijaan kyseessä on historiaa hyödyntävä elokuva. Meiji-kaudella, Japanin avautuessa länsimaille 1870-luvulla, vanha samurailuokka joutui kahnauksiin modernisaatiota kannattavien kanssa.
Juoppo intiaanisotien veteraani Nathan Algren (Cruise) värvätään kouluttamaan Japanin armeijaa länsimaisille tavoille ja kukistamaan kapinoivat samurait. Algren joutuu samuraijohtaja Katsumoton (Ken Watanabe) vangiksi. Katsumoton ja Algrenin suhde kehittyy ystävyydeksi ja Algren vaihtaa puolta. Samurait eivät käytä länsimaisia aseita, joten heidän taistelunsa juonittelevan liikemies Omuran (Masato Harada) ja eversti Bagleyn (Tony Goldwyn) johtamaa armeijaa vastaan näyttää tuhoon tuomitulta. Algren asuu tappamansa miehen lesken (Koyuki) luona, mistä syntyy vastapainoa toiminnalliselle päätarinalle.
Viimeinen samurai on visuaalisesti hieno miekkailuelokuva. Puvustus, lavastus, kuvaus, taistelukohtaukset ja tuotanto yleensä on viimeisen päälle toteutettua. Näyttelijäntyökin toimii mukavasti ja tarina saadaan yli kahden ja puolen tunnin mitasta huolimatta pidettyä suhteellisen mukavasti kasassa. Omassa lajissaan hyvin tehdystä viihteestä on siis kyse. Mitään erityisen uutta elokuva ei tuo millekään saralle, mutta on osoitus Hollywoodin perusosaamisesta.
Dvd-julkaisun ekstramateriaalit nostavat Viimeisen samurain arvoa. Mukaan on laitettu kymmeniä minuutteja erilaisia dokumenttipätkiä, jolla pääsevät ääneen tietenkin ohjaaja Zwick ja Tom Cruise. Perusjuttujen lisäksi saadaan puvustajan, lavastajan, ase-ekspertin sekä historioitsijan näkökulma elokuvaan. Bushidoa eli samuraiden kunniasäännöstöäkin selitetään. Lisämateriaalit ovat jopa suomeksi tekstitettyjä, joten elokuvan tekemisestä kiinnostuneet saavat niistä paljon irti. Amerikkalaiseen tyyliin kuuluu väkevä itsekehu, mutta Viimeisen samurain dokumenttiosioissa yliylistäminen ei mene pahimmalla tavalla överiksi. Ohjaaja Zwick tosin on suorastaan hellyttävän innostunut samuraifilosofiasta ja kunniakäsityksestä.
Mielenkiintoinen osio "History vs. Hollywood", jossa historioitsija Mark Ravina pääsee ääneen, tutkailee 1870-luvun Japanin historiallista viitekehystä suhteessa elokuvaan. Ravinan kirja on ollut elokuvan vaikutteena, mutta hän tuo myös esille samuraikulttuurin negatiivisia puolia. Kansa ei entisaikoina suhtautunut samuraihin välttämättä positiivisesti. Sotahistorioitsija Geoffrey Wawron mukaan elokuvan hyvikset olivatkin tosielämässä pahiksia, jotka yrittivät pitää kiinni ihmisoikeuksia polkevasta, tiukan hierarkkisesta sotaherrojen diktatuurista. Viimeisen samurain dvd-versio jopa lievästi kritisoi omaa Hollywood-tarinaansa.
Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 9 henkilöä
Seuraava:
Dirty Pretty Things
Arvostelu elokuvasta Dirty Pretty Things.
Edellinen: Vieraalla maalla
Arvostelu elokuvasta Vieraalla maalla.