Amerikkalaisuuden kääntöpuoli
Koomikosta kauhuelokuvan kuumimmaksi ohjaajanimeksi Get Outin (2017) kriitikko- ja katsojamenestyksen myötä pongahtanut Jordan Peele jatkaa genren parissa sekä afrikanamerikkalaisen kokemuksen käsittelyä elokuvallaan Us (2019). Adelaide Wilson (Lupita Nyong'o) saapuu perheensä kanssa rantalomalle Santa Cruziin, jossa hänen lapsuudentraumansa nousevat pintaan, kun kaksoisolennoiksi paljastuvat mystiset punahaalariset henkilöt ilmestyvät vainoamaan heitä.
Peele ottaa edellistä ohjaustaan selkeämmin kauhugenren lähestymistavan sisällyttäen siihen amerikkalaisen perheidyllin rikkoutumisen Funny Gamesin (1997, 2007) kaltaisten kodinvaltauselokuvien tavoin. Kaksoisolentomytologian lähtökohdista saadaan aikaiseksi vähitellen aukeava mysteerielokuva, jonka tapahtumat on sidottu tiukasti Yhdysvaltojen historiaan ja yhteiskunnalliseen ilmastoon. Kahlituiksi kutsutut kaksoisolennot ovat omien sanojensa mukaan juuri amerikkalaisia tai ennemmin sen pimeän kääntöpuolen ja sisäisten pelkojen edustajia.
Tähän mennessä suurimmassa roolissaan Nyong'o hallitsee elokuvaa ilmiömäisellä kaksoisroolilla traumojensa vainoamana Adelaidena sekä kahlittuja johtavana pakkoliikkeisenä Redinä. Voimakkaan naispääosan älykkyys korostuu verrattuna miesten yksinkertaisuuteen, jossa perheen isää esittävälle Winston Dukelle on annettu komediallisempia piirteitä Key and Peele (2012–) komediasarjan hengessä. Identiteettipolitiikaltaan yhdistävä Us keskittyy afrikanamerikkalaisten perhe-elämän kuvaukseen, mikä on Hollywood -elokuvissa yhä valitettavan harvinaista.
Peele ei kuitenkaan saa vietyä tarinaansa loppuun asti sortumatta sen huippuhetkellä liialliseen selittelyyn sekä yleisluontoiseen markkinatalous- ja luokkayhteiskuntakritiikkiin, mikä jää pinnalliseksi suhteessa muuten henkilökeskeiseen kerrontaan. Elokuvan herättämien kiinnostavien ajatusten kehittely jätetään näin puolitiehen toisin kuin Get Outissa, jonka liberalismin ja ”rasismin jälkeisen ajan” kritiikki osui julkaisuajankohtansa takia täydellisesti nappiin. Myös elokuvan tarinamaailman sisäinen logiikkaa ontuu, mutta tässä suhteessa Us ei eroa genrensä muista edustajista.
Tuotantoarvoiltaan ja mittakaavaltaan edeltäjäänsä kunnianhimoisempi Us on kuvattu upeasti yhdistäen näyttelijöiden kaksoisroolit saumattomasti toisiinsa sekä tuomalla kauhua pimeiden tilojen lisäksi kesälomakohteen aurinkoon, jota trendinä jatkoi Midsommar – loputon yö (2019). Valtavirtaa olevan hyppykauhun sijaan kauhuelokuvien sisällön sekä ulkoisten piirteiden uudistajana Peele on Ari Asterin ja Mike Flanaganin kanssa genren omaperäisimpiä ohjaajia. Hänen tulevalta kolmannelta kauhuelokuvalta on siis lupa odottaa paljon.
Vaikka kaikki palaset eivät loksahtele kohdilleen ja elokuvaa nojaa liikaa intertekstuaalisiin viittauksiin, edustaa Us silti tämän hetken kiinnostavinta ja älykkäintä kauhuelokuvaa. Elokuvan merkittävyydestä todistaa myös sen paikka vuoden 2019 kymmenen tuottoisimman elokuvan listalla ainoana aikaisempaan teokseen perustumattomana alkuperäiskäsikirjoituksena.
Blu-rayn ekstrat ovat mittavat sisältäen useita poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia, ei tosin mitään yhtä merkittävää kuin Get Outin vaihtoehtoinen lopetus, sekä tavanomaisia behind the scenes featuretteja elokuvan tekemisestä. Yhdessä koosteista seurataan Nyong'on kameran ulkopuolellakin jatkunutta metodinäyttelyä, mikä vain lisää arvostusta tämän antaumuksellista roolisuoritusta kohtaan.
Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 6 henkilöä
Seuraava:
Brightburn
Kauhu- ja supersankarigenret yhdistävä teos nousee hyvin siivilleen mutta ei jaksa kantaa loppuun asti.
Edellinen: El Camino: A Breaking Bad Movie
Jesse Pinkmanin tarinan päättävä elokuva on melankolinen paluu Breaking Bad -sarjan maailmaan.