Armoitettu amerikkalainen antisankari armeijassa
Epätasaista jälkeä viime aikoina työstänyt Joel Schumacher on selvästi petraamassa. Ainakin mikäli Tigerlandiin on uskominen. Rupiselle 16-milliselle kuvattu armeija-analyysi muistuttaa dehumanisoivan sotilaskoulutuksen ruotimisella esimerkiksi Kubrickin Full Metal Jacketia. Oikeastaan Tigerland ei kuitenkaan ole sotakuvaus, vaan lähinnä järjestelmän, instituution kritiikki. Näin elokuvaa onkin mielekkäämpää verrata sellaisiin mestarillisiin antisankari- ja systeemikuvauksiin kuten Lannistumaton Luke ja Yksi lensi yli käenpesän.
Vaikka Tigerland on kliseinen, ennalta arvattava ja henkilögalleria stereotyyppinen, niin sen rehellinen ja maanläheinen ote tuntuu erittäin raikkaalta. Tällaista väkevää amerikkalaista draamaa soisi enemmänkin tulevan vastaan. Etenkin päähenkilö Bozzia esittävä loistava irlantilaissyntyinen Colin Farrell on mies paikallaan. Hän on hyvin vanhanaikaisella tavalla vetovoimainen näyttelijä, joka on kuin sekoitus Russell Crowea ja George Clooneyta.
Elokuva sijoittuu vuoteen 1971, jolloin Yhdysvaltain Vietnamin retki alkoi kallistua kohti surullista loppuaan armeijan tarvitessa kuitenkin edelleen nuoria miehiä lihamyllyyn merien taakse. Farrellin alokas Bozz on alituinen vastarannankiiski, joka saa koulutuskersantit varpailleen jatkuvasti kyseenalaistaessaan armeijan synkät motiivit. Toisaalla Bozz saa yhä enemmän kunnioitusta joukkuetovereiltaan niin, että hänestä tulee tahtomattaan lauman johtaja. Ei siis mitään uutta, mutta erittäin tyylipuhdasta amerikkalaisen antisankarin kuvausta, jonka peruskivenä on perusasioihin uskova jykevä ja konstailematon käsikirjoitus.
Ennen kaikkea Tigerland ilmentää sitä, miten jotkut amerikkalaiset nuoret sortuivat armeijassa vain purkamaan sosiaalisia patoutumiaan käyden toisiaan vastaan. Elokuvan lopussa sotilaat lähtevät bussikyydillä kohti lentokenttää ja sotaa. Kuten esimerkiksi Platoonissa samat keskinäiset kärhämät näemmä jatkuivat vihreän helvetin keskellä. Ihmetellä vain sopiikin, että miksi jenkkien piti lähteä Vietnamiin asti selvitelläkseen keskinäisiä välejään.
Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä
Seuraava:
40 päivää ja 40 yötä
Arvostelu elokuvasta 40 Days And 40 Nights / 40 päivää ja 40 yötä.
Edellinen: Valkokankaan lemmikit
Arvostelu elokuvasta America''s Sweethearts / Valkokankaan lemmikit.