Liberaalien mörkö Roger Ailes
Vuonna 2017 kuolleen Roger Ailesin perintö elää yhdysvaltalaisessa mediassa. Fox Newsin ”isä” Ailes on toisille sankari ja toisille silkka mätämuna. Yhtä mieltä Ailesin ihailijat ja vihaajat ovat vain siitä, että hän mullisti USA:n mediakentän ja television poliittisen viestinnän.
HBO:n 7-osainen sarja The Loudest Voice (2019) valaisee Ailesin nousua, uhoa ja tuhoa koukuttavalla tavalla. Ailesia näyttelevän Russell Crowen vuoksi sarjaa ovat katsoneet myös muut kuin amerikkalaisen median historiasta kiinnostuneet katsojat.
Toimintasankari Crowen muodonmuutos sikaniska-läskikasaksi on hämmentävä. Kyse on silti enemmän maskeerauksen voitosta kuin sellaisesta fyysisestä transformaatiosta kuin mitä Robert De Niro teki aikanaan elokuvassa Kuin raivo härkä (Raging Bull, 1980). Erinomainen Crowe on sarjan kantava voima, mutta mukaan on saatu muitakin meritoituneita Hollywood-näyttelijöitä, kuten Naomi Watts.
Minisarja toimii formaattina Ailesin Fox-vaiheiden kuvaamiselle elämäkertaelokuvaa paremmin. Sarjan pohjana on toimittaja Gabriel Shermanin tekemä Ailes-elämäkerta (2014), joka ilmestyi, kun Ailes oli vielä valtansa huipulla. Faktapohja on sikäli kohtuullisen hyvä. Sarja tarjoaa pikakertauksen USA:n poliittisen lähihistorian mediapeleihin.
Naispuolisia alaisiaan ahdistellut ja nöyryyttänyt Ailes on jo hahmona törkyturpa, josta on liiankin helppo piirtää kapitalistisian karikatyyri. Russell Crowe tekee tämän, mutta onneksi myös jotain enemmän, kuorimalla kohteestaan esiin inhimillisiä piirteitä.
Yhdysvaltalaisille liberaaleille Ailes oli kuin Tähtien sodan Darth Vader, pahan ruumiillistuma: vihan lietsomisella rahastanut kyynikko, joka on vastuussa maan poliittisen ilmapiirin myrkyttämisestä. Monille muille hän on puolestaan sankarillinen patriootti, joka nosti Fox Newsin konservatiivien äänenkannattajaksi.
Sarjassa viitataan Ailesin pitkään uraan republikaanien mediastrategina. Ailes aloitti uransa Richard Nixonin vuoden 1968 presidentinvaalikampanjassa. Hän onnistui menestyksellisesti pehmentämään Nixonin takakireää imagoa. Ailesista tuli republikaanien konsultti ja mediaguru. Hän ei ollut mikään harmaa eminenssi, vaan itsetietoinen vallankäyttäjä.
George H. W. Bush totesi, että ilman Ailesia hän ei ehkä olisi päässyt presidentiksi. Tämä puoli Ailesin urasta on sivuutettu sarjassa, jonka painopiste on 2000-luvun tapahtumissa. Vuoden 1988 presidentinvaaleissa Ailes ideoi televisiomainoksia, jotka mustamaalasivat Bushin vastaehdokasta, demokraatti Michael Dukakisia. Kuvernööri Dukakis leimattiin vellihousuksi, joka päästi raiskaaja ja murhaajia vankilasta viikonloppulomalle. Dukakis hävisi lopulta selvästi Bushille.
Ailes vaikutti merkittävästi myös George W. Bushin vaalivoittoihin. Fox News tuki innolla terrorismin vastaista sotaa ja osasi vedota ikääntyvän valkoisen keskiluokan pelkoihin. Ailes teki Fox Newsista konservatiivien johtavan median ja republikaanisen puolueen käsikassaran. Välillä vaikutussuunta oli myös päinvastainen: Ailes tiesi, että Foxin tuki oli republikaanipoliitikoille menestyksen elinehto, ja käytti tilannetta tehokkaasti hyväkseen. Irakin sotaan johtaneet tapahtumat on sarjassa kuvattu kylmäävän hyvin.
Ailesillakin oli isäntänsä, nimittäin mediamoguli Robert Murdoch. Sarja tuokin mainiosti esiin Ailesin ja Murdochin kitkaisen yhteistyön, jossa molemmat hyötyivät toisistaan. Miesten erona oli se, että Murdochin ainoa ideologia oli raha, kun taas Ailes ei suostunut ideologisiin kompromisseihin konservatismissaan.
Ailes ymmärsi draaman kaaren merkityksen uutisoinnissa. Televisiojuontajia arvioidessaan Ailes katseli lähetyksiä ilman ääntä. Hän kiinnitti huomionsa juontajan elekieleen. Juontajan piti osata vedota katsojan tunteisiin. Faktat olivat vain draaman täyteainetta.
Donald Trumpin valinta oli looginen jatke tälle kehitykselle. Roger Ailesin suosima nationalistinen paatos ja uhkakuvaretoriikka jättivät pysyvän jäljen USA:n politiikkaan. Niillä Ailes kattoi pöydän Trumpille.
Trumpin ja Ailesin yhteistyö on oma kiintoisa lukunsa, jota The Loudest Voice myös sivuaa. Ailes antoi Trumpille tilaa Fox Newsin uutisoinnissa ja vinkkejä kampanjointiin. Sarja tosin jättää kertomatta, että Trump ei halunnut olla minkäänlaisessa kiitollisuudenvelassa Ailesille. Hän jätti menemättä myös Ailesin hautajaisiin. Se järkytti jopa Trumpia muuten sylikoiramaisesti fanittavaa Sean Hannitya. Nostihan juuri Ailes Hannityn tuntemattomuudesta Fox Newsin kestotähdeksi ja konservatiivien mediaikoniksi.
On selvää selvää, että Fox Newsissa sarjaa pidetään liberaalin median parjausyrityksenä. The Loudest Voice esittää yhden näkökulman Roger Ailesiin. Uskottavaksi sitä voi kyllä sanoa. Puolueeton se ei ole eikä sellaista kukaan odotakaan. Varsinkin kun kyse on miehestä, jolle sana puolueettomuus oli lähinnä vitsi.
Seuraava:
It Chapter Two
Se: Toinen luku ei tunnu yhtä inspiroituneelta kauhuelokuvalta kuin edeltäjänsä.
Edellinen: They Shall Not Grow Old
Teknisesti vaihtelevantasoinen katsaus brittisotilaiden kokemuksiin henkii henkilökohtaisuutta.