Vesi, Tuli, Maa ja Ilma, siinä meidän maailmamme neljä elementtiä. Luc Bessonin tuoreessa ohjauksessa, The Fifth Element, tarvitaan myös se viides elementti, se puuttuva tekijä, jotta saataisiin aikaan ase, jolla taistella absoluuttista pahaa vastaan.
The Fifth Element - Puuttuva Tekijä aloittaa tarinansa jyrisevällä avaruudella, jossa massiivinen alus lähestyy planeettaamme. Siitä kuva laskeutuu maan pinnalle Egyptiin, jossa ikääntynyt professori yhdessä apulaisensa kanssa tulkitsee muinaisen rakennuksen seinään riipusteltuja kuvioita. Professori on tunnistanut kuvioista neljä elementtiä ja on juuri ymmärtämäisillään mikä on se viides elementti, kun - massiivinen avaruusalus laskeutuu rakennuksen ylle ja oudot ankkamaiset oliot marssivat sisälle noutamaan neljää kiveä, jotka sisältävät ne tunnetut elementit. Niitä tarvittaisiin nyt muualla mutta muukalaiset lupaavat tuoda ne takaisin kolmensadan vuoden kuluttua kun Maa tarvitsisi niitä.
Pam ! hypätään kolmesataa vuotta eteenpäin elokuvan nykyhetkeen 23. vuosisadalle. Absoluuttinen paha on muodostumassa planeetaksi universumiimme. Mutta ei hätää, sillä universumin presidentti ja paljon sotilaita on sitä vastaanottamassa. Hampaisiin asti aseistettu taistelualus odottaa vain käskyä, jotta voisi räjäyttää tuon syntyvän planeetan Huitsin Nevadaan. Mutta ohjusten iskeytyessä pahan planeettaan ne vain kasvattavat sitä.
Paikalla oleva pappi Kornelius selittää, että pahan voi tuhota vain viidennellä elementillä ja että muukalaiset ovat sitä juuri tuomassa. Muukalaisten alus on juuri pyytänyt lupaa saapua avaruuteemme. Lupa annetaan ja kaikki huokaisevat helpotuksesta, maa olisi pelastettu.
Mutta - muukalaisten alus ammutaan alas eräiden törkyturpaolioiden toimesta ja se tuhoutuu. Hylystä löydetään kuitenkin pieni palanen eliötä, joka sitten luodaan uudestaan laboratoriossa ja siinähän se on, se puuttuva tekijä: kuvankaunis nuori punatukkainen nainen.
Kerrottakoon nyt sen verran, että tämä kaunis viides elementti karkaa tiedemiehiltä ja putoaa Bruce Willisin ohjastaman lentävän taksin takapenkille. Siitä sitten alkaakin sellainen erikoistehosteiden , toiminnan ja huumorin sekoitus, että heikompia hirvittää ja vähän vahvemmillakin on penkissä pitelemistä
(c) 1997 GaumontBruce Willis hikoilee tuskallisissa tilanteissa Luc Bessonin elokuvassa The Fifth Element.
Vauhdin lumoissa
Luc Besson on luonut elokuvaansa The Fifth Element - Puuttuva tekijä sellaisen värikylläisen, silmiä hivelevän universumin, että oksat pois. Ehkä jopa niinkin hivelevän, että se vei mielenkiintoa pois itse tarinasta, joka ei nyt sittenkään ollut mikään omaperäisin tai syvällisin saavutus ja tuskinpa se oli ollut tarkoituskaan. Onhan kyse komediasta vai onko sittenkään?
Sen verran tasoja elokuvassa on, että sitä voi kutsua tieteiselokuvaksi ja peräti hyväksi sellaiseksi. Vaikka Bessonin ote olikin lähinnä anarkistista sarkasmia, elokuva sisälsi muutaman vakavemmankin näkökulman ihmisen itsetuhoisesta historiasta aina rakkauteen, siihen pelastavaan viidenteen elementtiin asti.
Science Fictioniako ?
Itseäni viehätti tuon loisteliaan digitaalisen maailmankuvan ja sen hienouksien lisäksi tarinan häpeilemätön hälläväliä-tyyli, joka muistutti jopa osittain Douglas Adamsin Linnuradan Käsikirjaa Liftareille tai vaikka Harry Harrisonin kirjoista tuttua meininkiä. Tällaisen huumori pitoisemman Scifin ystäville The Fifth Element - Puuttuva tekijä on yhtä juhlaa ja ilotulitusta, mutta vakavamman tieteiselokuvan ystäville se on kai jonkinlainen pettymys.
Monasti Besson luo ensin vakavammat puitteet, jotta katsoja alkaisi odottaa jotain syvällisempää kohtausta, mutta sitten hän - mielestäni herkullisesti - pudottaa ylevän fiiliksen jollain komediallisella käänteellä niin, että se sai ainakin tällaisen anarkististisuuden ystävän nauramaan. No - ei kaikkia voi aina miellyttä, eikä herra paratkoon pidä edes yrittääkään.
The Fifth Element on kuvailmaisultaan mitä uskomattominta visuaalista tykitystä. (c) 1997 Gaumont
Kansainvälinen näyttelijäkaarti
Elokuvan pääosissa nähdään Bruce Willisin lisäksi kuulaan, kuvankaunis uusi tuttavuus, venäläistaustainen, Milla Jovovich sinä viidentenä elementtinä Leeloona. Loistavan roolin kaikkien tulevaisuuden asevälittäjien äitinä Zorgina tekee Gary Oldman ja itse alkuperäisen Alien-elokuvan androidi, Ian Holm, nähdään elementtien salaisuutta vartioivan papin Corneliuksen roolissa. Muissa pienemmissä rooleissa oli todella paljon osaavaa ja omaperäistä porukkaa. Bruce Willis oli tässäkin elokuvassa se jokamies-sankari, jota hän on näytellyt niin usein toimintaelokuvissa aikaisemminkin. Besson kertoo, ettei ollut kirjoittanut roolia juuri Willisille, mutta tämä vain jotenkin sopi osaan kuin sormi nenään tai tikku silmään.
Taiteilijoita kaikilta aloilta
Tämän elokuvan kaikki osa-alueet ovat huippuluokkaa. Äänimaailma oli todella kuin toiselta planeetalta tärisyttävine tehosteineen ja moderneine musiikkeineen, josta on vastannut herra nimeltä Eric Serra. Asusteet olivat nekin futuristisia luomuksia, jotka oli suunnitellut yksi muotimaailman nykyajan visionääreistä Jean-Paul Gaultier. Näissä asusteissa oli paljon huumoria. Kuvaukseltaan elokuva oli mitä taidokkain, joskin se eli aika paljon vauhdin ja tehosteiden ehdoilla, kuten kai kuuluikin.
Ohjaaja Luc Besson muistatteneen sellaisista hyvistä elokuvista kuin Nikita / Tyttö nimeltä Nikita ja Leon, josta on muuten ilmestynyt videolle director’s cut-versio, mikä kannattaa katsella sekin.
Kerrankin elokuva ansaitsee kehunsa, mutta syykin on selvä, sillä tämä elokuva kolahti minuun kuin se kuuluisa metrin halko. Sen verran paljon The Fifth Element - Puuttuva tekijä sisälsi tavaraa, että sitä ei yhdellä katselukerralla voi sulattaa. Elokuva sisältää niin paljon hienoja detaljeja niin tarinassaan, kuvakerronnassaan, lavastuksessaan kuin puvustuksessaankin, että niiden kaikkien huomaamiseen tarvittaisiin ainakin muutama silmäpari päähän lisää.
Toimituskunnan keskiarvo: 3,4 / 5 henkilöä
Seuraava:
Air Force One
Arvostelu elokuvasta Air Force One.
Edellinen: Tehtävä mahdoton
Arvostelu elokuvasta Assignment, The / Tehtävä mahdoton.