Näyttävä toimintaseikkailu

Disneyn uutuusanimaatioista Rayan ja viimeisen lohikäärmeen piti saada ensi-iltansa jo viime vuonna, mutta koronapandemian takia suunnitelmat muuttuivat. Disneyllä ei kuitenkaan lähdetty toistuvaan siirtämisrumbaan vaan maailman ensi-illaksi lukittiin maaliskuu 2021. Raya ja viimeinen lohikäärme tuli tuolloin teattereihin Suomessakin, siellä missä teatterit saivat kouralliselle katsojia olla auki. Rajatun valkokangaslevityksen ohella elokuva oli mahdollista katsoa lisämaksulla myös Disneyn suoratoistopalvelussa. Kesän kynnyksellä Raya on tullut Disneyplussalla vapaasti katsottavaksi sekä julkaistu levynä.

Raya and the Last DragonRaya ja viimeinen lohikäärme on näyttävä toimintaseikkailu, jonka audiovisuaalinen lumo kaipaa elokuvateatteria päästäkseen kunnolla oikeuksiinsa. Viimeisen päälle hiotun animaation loisto jää kotikatselussa valkokangasta himmeämmäksi eikä hieman sekavaksi jäävästä tarinasta ole puutteen paikkaajaksi.

Mielikuvituksellisessa Kumandrassa, joka tuo mieleen Kaakkois-Aasian, ihmiset ja lohikäärmeet elivät aikanaan harmoniassa. Pahat voimat pääsivät valloilleen, lohikäärmeet uhrasivat itsensä ihmisten vuoksi, mutta eripuraiset ihmiset alkoivat vihoitella toisilleen ja jakautuivat toistensa kanssa kiisteleviin kansoihin. Läpi aikojen kaikki himoitsevat lohikäärmeiltä jäänyttä voimakiveä, jota Raya isänsä kanssa vartioi. Kun kivelle käy köpelösti, on Rayan etsittävä viimeinen lohikäärme, joka voisi palauttaa kaiken ennalleen.

Raya and the Last DragonTällä kertaa Disneyllä ei ole tartuttu vanhaan satuun tai kertomukseen vaan tarina on sepitetty elokuvaa varten. Teemat ovat toki tuttuja eri kulttuurien kertomuksista ja sanoma ystävyyden ja luottamuksen merkityksestä on käyty läpi montaa kertaa aiemminkin. Ihmisten omanedun tavoittelusta kumpuavat ongelmat tuodaan esiin kaartelematta ja tarve ihmisten yhtenäisyydelle ja yhteistyölle ei jää epäselväksi.

Teemojensa osalta Raya ja viimeinen lohikäärme onkin ajan hermolla ja asioiden ytimessä. Elokuvan ongelmat ovatkin enemmän sen tarinakonseptissa. Tarinan avautuminen vaatii seikkaperäistä taustaselvittelyä, mille elokuvan alussa uhrataan aikaa. Nuoremmille katsojille monipolviset lähtöasetelmat eivät silti käy täysin selviksi, mikä luo elokuvan tarinalle sekavan aloituksen. Seikkailun edetessä tarina löytää uomiinsa, mutta lähtökohtien sekavuus näkyy uomien määrässä ja siten elokuvan liki kaksituntisessa kestossa.

Raya and the Last DragonPari tuntia on koko perheen animaatiolle paljon, Rayan tapauksessa ei välttämättä liikaa, sillä audiovisuaalinen kerronta rullaa sulavasti eteenpäin, mutta tarinallisesti, ennen kaikkea sisällön suhteen, on paljon suvantoja. Tarinakonsepti tuokin mieleen nykyajan seikkailupelin, jossa välillä hyvinkin moniselitteisestä alkuasetelmasta lähdetään seikkailemaan tasolta toiselle tehtäviä ja ongelmia ratkoen. Voi olla, että Raya ja viimeinen lohikäärme toimisi pelinä jopa elokuvaa paremmin.

Disneyn tuotantoihin yhdistetään usein tietty vanhanaikaisuus varsinkin tarinoiden ja hahmojen osalta. Disneyn omista tekemisistä uupuu monesti se modernius ja innovatiivisuus, mistä vaikkapa yhteistyökumppaninsa Pixar on tullut tunnetuksi. Disneyn omaksi tuotannoksi Raya on piristävän nykyaikainen. Hahmogalleria on toki Disneylle tyypillisesti rikas sisältäen sympaattiset sivuhahmonsa aina Michael Monroeta muistuttavaa Sisu-lohikäärmettä myöten. Vaikka Sisu on tarinassa päähahmo Rayan aisapari, varsinaisen taisteluparin Rayan kanssa muodostaa vastapuolen Namaari.

Raya and the Last DragonPerinteisten prinsessatarinoiden ummehtuneet sukupuoliasetelmat on Rayassa heitetty romukoppaan. Raya ja Namaari ovat aktiivisia toimijoita, joita ei rasiteta kulttuurissa ylläpidetyillä oletuksilla sukupuoleen liittyen – toki hahmoissa ja heidän olemuksessaan on nähtävissä tiettyjä stereotypioita, mutta asiat eivät muutu kertaheitolla. Olennaisinta on suunta, johon ollaan menossa. Rayassa kyse ei ole niinkään siitä, onko toimijoilla feminiinejä tai maskuliinisia piirteitä vaan olennaisinta on, että toimivien sankarien osalta sukupuolella ei yksinkertaisesti ole merkitystä. Tässä suhteessa Rayassa ollaan oikealla tiellä kohti tasa-arvoisempaa ihmiskäsitystä. Biologinen sukupuoli on mitä on, mutta sen ei tule määrittää ihmisen kykyä toimia ja ajatella.

Tarinan selkeämmällä lähtöasetelmalla ja siten myös tiiviimmällä kerronnalla Rayan ja viimeisen lohikäärmeen sisällölliset ansiot nousisivat paremmin esiin. Nyt ainakin kotikatselussa sisältö jää sekavahkon tarinakonseptin varjoihin. Suurella valkokankaalla voi olla toisin, kun elokuvan audiovisuaalinen lumo nostaa teoksen siivilleen, jolloin teematkin luovivat selkeämmin esiin tarinan karikoista.

* * *
Arvostelukäytännöt