Aatteen puolesta
Muutaman Yhdysvaltoihin sijoittuneen elokuvan jälkeen taiwanilaissyntyinen Ang Lee on ohjannut hienon teoksen palasta Aasian lähihistoriaa. Toisen maailmansodan aikaan sijoittuva eroottinen jännäri heijastelee yhteiskunnallisilta ulottuvuuksiltaan vahvasti nykypäivään. Kiina on jäänyt valloittajamaa-Japanin jalkoihin, ihmiset kärsivät ja näkevät nälkää. Ei ihme, että aatteeseensa uskovat nuoret päätyvät epätoivoisiin suunnitelmiin – mutta taustalla on aina jotain muutakin.
Japanin miehittämässä Kiinassa nuori opiskelijanainen Wong liittyy yliopiston teatteriryhmään ihastuttuaan toiseen opiskelijaan. Näytelmien oheistoiminnoksi kehitetään kuitenkin pian poliittinen hanke, kun ryhmä päättää salamurhata valloittajien kanssa yhteistyötä tekevän herra Yeen. Alkaa vuosia kestävä piiloleikki, kun opiskelijaneito omaksuu uuden henkilöllisyyden miehen lähelle päästäkseen. Tunteet tai intohimo eivät poliittisessa pelissä pysy kurissa.
Venetsian elokuvajuhlilla parhaan elokuvan Kultaisen leijonan voittanut Lust, Caution seuraa ohjaaja Ang Leen suitsutusta ja palkintoja kerännyttä cowboy-rakkaustarina Brokeback Mountainia. Leellä on taito tuoda valkokankaalle aitoja ihmisiä tunteineen, ja se juuri näkyy Lust, Cautionissa. Vailla minkäänlaista alleviivausta elokuvasta on mahdollista aistia henkilöjen kehittyminen sellaisiksi kuin he ovat ja miten muiden ihmisten teot heihin vaikuttavat. Lee ei ihannoi hahmojaan, vaan jokaisella on inhimilliset heikkoutensa ja pahuutensa siinä missä oikeassakin elämässä. Wongkaan ei lopulta lähde salamurhahankkeeseen aatteen puolesta, vaan rakkaus ja intohimo koituvat hänen kohtalokseen. Näennäisesti aatteeseen pohjaavilla teoilla on myös muut motiivinsa.
Hieman Lust, Caution kärsii pituudestaan. Jännite pysyy tiiviinä alusta loppuun, mutta hidastempoisuuden aiheuttama jatkuva piina vie kuitenkin nautintoa upeista lavasteista ja Rodrigo Prieton silmiä hivelevästä kuvauksesta. Koska tarina kerrotaan Wongin näkökulmasta, ei salamurhan kohteen herra Yeen naamion taakse koskaan täysin päästä – hän avautuu ainoastaan hetkittäin seksikohtauksissa Wongin kanssa.
Nuori Tang Wei on ilmiömäinen naispääroolissa. Ei ihme, että Ang Lee valitsi esikoisroolinsa tehneen naisen 10 000 ehdokkaan joukosta. Wong on samaan aikaan herkkä ja manipuloiva, hauras, mutta vahva. Kemia karismaattisen mutta samalla niin pelottavan Tony Leungin herra Yeen kanssa toimii saumattomasti – myös rohkeissa ja vaativissa seksikohtauksissa, joissa kumpikin on laittanut itsensä täysillä peliin. Ammattitaitoiselta konkarilta Leungilta sitä toki odottaakin, mutta Tang Wein kohdalla ei voi kuin ihailla ja toivoa lisää.
Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 10 henkilöä
Seuraava:
101 dalmatialaista 2 - Pikku Kikero Lontoossa
Arvostelu elokuvasta 101 Dalmatians II: Patch''s London Adventure / 101 dalmatialaista 2 - Pikku Kikero Lontoossa.
Edellinen: Things We Lost in The Fire
Arvostelu elokuvasta Things We Lost in The Fire.