Tusina-Disney

Karhuveljeni Koda lukeutuu niihin Disney-piirrettyihin, joista ei jää juuri minkäänlaista muistijälkeä. Animaatio on tuttua Disneyn peruslaatua ja opettavaisen tarinan pääosassa ovat eläimet, tosin tällä kertaa yksi eläimistä on karhuksi muutettu ihminen.

Brother BearIntiaaniveljekset metsästävät karhua. Yksi veljistä menehtyy, toisen henget muuttavat karhuksi ja kolmas lähtee kostamaan veljiensä kuoleman. Kostomatkalle lähtevä veli ei tiedä, että hänen jahtaamansa karhu onkin hänen veljensä. Karhuksi muuttunut veli taas yrittää opetella karhunelämää ja saa opastajakseen pienen orvoksi jääneen Koda-karhun.

Ystävyys, luonnon kunnioittaminen ja elämän puolesta puhuminen ovat tärkeitä sisältöarvoja, mutta Karhuveljeni Kodassa niin hahmot kuin tarinan draamakin jäävät sisällön suhteen valjuiksi, jos vertailukohdaksi ottaa vaikkapa vastaavia arvoja käsitelleen Topin ja Tessun (1981).

Karhuveljeni Koda kärsii myös hieman ilmeettömästä animaatiosta. Jälki muistuttaa Mulania (1998) ja Lilo & Stitchia (2002), mikä ei olekaan sattumaa, sillä kaikki kolme elokuvaa ovat Disneyn Floridassa sijainneen animaatiopajan käsialaa. Karhuveljeni Koda jäi yksikön viimeiseksi elokuvaksi, sillä toiminta lopetettiin tietokoneanimaation yleistymisen myötä. Mainittujen elokuvien jälki ei myöskään koskaan vastannut Disneyn varsinaisen animaatiostudion tuotantoa.

Brother BearVaikka Karhuveljeni Koda ei animaationa ole kaksinen, triviaaliarvoa sillä on. Tiettävästi se on ensimmäinen animaatio, jossa kuvasuhde vaihtuu kesken elokuvaa. Intiaaniveli Kenain muuttuessa karhuksi myös elokuvan kuvasuhde muuttuu CinemaScopeksi (2.35:1). Samanlainen jippo nähtiin aikanaan myös Hevoskuiskaajassa (1998).

Ilmaisuvoimaltaan laimeana animaationa Karhuveljeni Koda ei liiemmin puhuttele vanhempia katsojia ja toisaalta taas perheen pienimmille tarinan vertauskuvallisemmat tasot eivät kovin hyvin avaudu. Disneyn elokuville tyypilliset humoristiset sivuhahmotkaan eivät tällä kertaa ole onnistuneimpia, vaikka mäntit hirvet suomiversiossa osuvasti Turun murretta hölisevätkin.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,2 / 6 henkilöä