Kuuman sodan kynnyksellä

1960-luvun alussa maailma oli ydinsodan partaalla. Kuuban kriisissä oltiin vain minuuttien päässä lopullisesta yhteenotosta. Sekä Yhdysvallat että Neuvostoliitto pyrkivät kilpavarustelulla turvaamaan rauhan, tai ainakin viemään vihollisen mukanaan tuhoon. Ydinsukellusveneistä tuli 60-luvun aikana tämän vastakkainasettelun tärkeimpiä välikappaleita.

© 2002 Paramount Pictures and IMF Internationale Medien und Film GmbH & Co. 2. Produktions KGNäiden uuden sukupolven sukellusveneiden käyttöönotosta kertoo Kathryn Bigelow’n ohjaama K-19: The Widowmaker. Kun ydinreaktorilla käyvän K-19-sukellusveneen valmistuminen ei etene toivotulla tavalla, kutsutaan kapteeniksi kovan linjan kommunisti Aleksei Vostrikov (Harrison Ford). Hänen kakkosmiehekseen jää aluksen edellinen kapteeni ja miehistön kunnioittama Mihail Polenin (Liam Neeson).

Poleninille tärkeintä työssään on miehistön keskinäinen kunnioitus ja sitä kautta toimiva yksikkö. Vostrikov toimii toisin. Hän pyrkii tehokkaaseen tehtävän suorittamiseen repimällä miehistöstä kaiken irti. Kun tämän ristiriidan vallitessa vielä prototyypin ydinreaktorikin leikkaa kiinni, syntyy suljetussa tilassa varsin hektinen tunnelma.

© 2002 Paramount Pictures and IMF Internationale Medien und Film GmbH & Co. 2. Produktions KGK-19 on toimiva kuvaus kylmän sodan eturintamasta. Sekä Ford että Neeson vetävät vahvat roolit sotilaselämän koulimina jääräpäinä. Bigelow’n ohjaus toimii. Tehosteita ei tosin voi pitää kovin näyttävinä. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä elokuvassa keskitytään lähinnä aluksen sisäiseen maailmaan, jossa henkilöiden väliset jännitteet nousevat pinnalle. Bigelow’n valtti moniin muihin toimintaohjaajiin verrattuna on nimenomaan henkilöohjaus. Hän on kyennyt luomaan uskottavan merenalaisen maailman, jossa on kornit sankarit ja halpahintaiset käsikirjoituskikkailut loistavat poissaolollaan. Roolihahmot tuntuvat aidoilta.

Tuotantoyhtiöltä on ollut rohkea veto tehdä elokuva neuvostoliittolaisista sotilaista. USA:n markkinoilla menestystä ei herunut. Siellä lähinnä ihmeteltiin, miksi kommunisteista tehtiin elokuva. Euroopassa elokuvalle ollaan varmaan myötämielisempiä. Mielenkiintoisinta olisi kuitenkin tietää, miten venäläiset suhtautuvat Harrison Fordiin englantia puhuvana tulenpunaisena kommunistina.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 3 henkilöä