Järkähtämätön Pekurinen

Ville Suhosen dokumenttielokuvan Ikuiseen rauhaan (2021) nimi viittaa filosofi Immanuel Kantin vuonna 1795 kirjoittamaan teokseen, joka on edelleen rauhanaatteen klassikoita. Kant vastusti sotaa ja suositteli sopimuksia sekä rauhantyötä tienä sotien loppumiseen. Samaa mieltä oli Suhosen elokuvan päähenkilö Arndt Pekurinen (1905–1941), rauhanaktivisti ja aseistakieltäytyjä.

Ikuiseen rauhaanPekurisen aktivismi rauhanliikkeessä 1920–1930-luvuilla ajoittui militaristiseen vaiheeseen Suomen historiassa. Hänestä haluttiin tehdä varoittava esimerkki, maanpetturi. Pekurinen sai maksaa järkähtämättömästä pasifismistaan vankeustuomioilla, uhkailulla, yleiseksi pilkan kohteeksi päätymisellä ja lopulta joutumalla 36-vuotiaana maanmiestensä teloittamaksi jatkosodassa.

Pekurisen palava aate ja 1900-luvun rauhanliikkeen vaatimukset puhuttelevat vielä tänäkin päivänä. Ne herättävät myös tukalia kysymyksiä. Olisinko itse valmis kuolemaan väkivallattomuuden puolesta? Ja onko esimerkiksi ”sodanvastaisuuden” käsite menettänyt merkityksensä nykytilanteessamme, jossa ikuinen kansainvälinen sota kääritään teknokraattiseen tai humaanilta kuulostavaan kielenkäyttöön ja perustellaan valtiollisilla intresseillä? Joka tapauksessa on masentavaa todeta, kuinka kaukana edelleen olemme Pekurisen ja hänen kanssa-aktivistiensa ajamasta sodattomasta maailmasta.

Ikuiseen rauhaanOhjaaja-käsikirjoittaja Ville Suhonen on käyttänyt elokuvassaan kaiken Pekuriseen liittyvän materiaalin, minkä lisäksi dokumentissa hyödynnetään runsaasti arkistofilmejä sekä dramatisointeja. Visuaaliset ratkaisut toimivat kiitettävästi, mutta mitään varsinaisesti sähköistävää elokuvallisuutta ei saada aikaiseksi. Äänimaailma useine kertojineen on kuitenkin kunnianhimoisesti rakennettu, ja erityiskiitoksen ansaitsee Lau Naun eli Laura Naukkarisen tunnelmallinen, kvartetille sävelletty musiikki.

Pekurisen tunteisiin vetoavassa tositarinassa on näytelmäelokuvan aineksia. Mikäli aihepiiri kiinnostaa, Terrence Malick käsittelee pasifismin ja periaatteensa vuoksi kärsimisen tematiikkaa elokuvassaan A Hidden Life (2019), joka perustui itävaltalaisen aseistakieltäytyjän Franz Jägerstätterin elämään.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä