Rax Rinnekangas jatkaa ainutlaatuista linjaansa
Rax Rinnekankaan, yhden kansainvälisesti merkittävimmän nykytaiteilijamme, neljäs pitkä fiktioelokuva, Theon talo, saa Suomen ensi-iltansa. Maailman ensi-iltansa elokuva sai New Yorkissa 12. joulukuuta.
Theon talo kertoo arkkitehtuurin voimasta ja kauneudesta sekä ikääntyvästä arkkitehdista Kaarlo Theo Kaskesta (Hannu-Pekka Björkman). Itäsaksalaisessa maaseutulinnassa Theo pohtii elämäänsä ja linna kauneuden keskellä hän päättää suunnitella unelmiensa talon loppuelämän kodikseen. Talo ei ole vain hänelle, vaan myös naiselle, Claralle, jonka Theo on tavannut kertaalleen puolivuosisataa sitten.
Theon entinen yhtiökumppani Vincent (Ville Virtanen) saapuu. He puntaroivat elämäänsä ja avaavat yhteisten projektiensa monet puolet. Mitä Theo ajattelee? Entä Vincent? Hannu-Pekka Bjorkman ja Ville Virtanen vakuuttavat rooleissaan.
Musiikin elokuvaan on säveltänyt Rinnekankaan luottosäveltäjä, ranskalainen Pascal Gaigne. Musiikilla on vahva rooli tässäkin Rinnekankaan elokuvassa. Musiikki täydentää kuvaa ja välittää tunteita, joiden tuloksena elokuva on myös vaikuttava musiikillinen teos. Ohjaajan sanoittamat ja Gaignen säveltämät laulut vievät mukanaan.
Theon talo täydentää vahvasti Rinnekankaan kolmen aiemman pitkän fiktioelokuvan Matka Edeniin (2011), Veden peili (2012) ja Luciferin viimeinen elämä (2013) kokonaisuutta, jonka kantavia teemoja ovat syyllisyys, häpeä, anteeksianto ja sovitus.
Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman on tiivistänyt olennaisen, jonka voi liittää myös Theon taloon: ”Rax Rinnekankaan elokuvissa kohtaamme sen eurooppalaisen elokuvatradition, jonka syvyyksissä piilee kaikki se, mikä elokuvassa on arvokasta. Toisin sanoen pyrkimys kohottaa elokuva runoudeksi.”
Theon talon monet viitteet jäävät katsojan ratkaistaviksi. Vaikka elokuvan teemat ovat haasteellisia, siinä on myös valoisuutta ja huumoria. Katsojat naurahtelevat, minäkin. Theon talo yllättää. Ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva.
Seuraava:
Late Lammas -elokuva
Aardmanin animaatiopajalla luotetaan perinteisiin ja elokuvalliseen ilmaisuvoimaan.
Edellinen: Lovemilla
Lyhyiden tarinoiden maailmasta pitkään formaattiin siirtymisellä on hintansa.