Warner Bros. Animaatio

Warner Bros. on animaatioiden saralla tullut kuuluisaksi etenkin lyhytelokuvillaan, joita se on jo menestyksekkäästi tehnyt 60 vuoden ajan. Kaikkihan tietävät Looney Tunesit, Väiskin ja kumppanit, joiden toilailuja ovat jo useat sukupolvet ihastelleet.

Vuonna 1994 Warner Bros. perusti täyspitkien animaatioelokuvien tuotantoyksikön, jonka ensimmäinen elokuva oli animaatiota ja tavallista elokuvaa yhdistellyt Space Jam (1996), pääosissaan koristähti Michael Jordan ja Väiski ystävineen. Mutta nyt Warner Bros. on julkaissut ihan ensimmäisen pelkästään piirroshahmojen tähdittämän täyspitkän animaatioelokuvan Taikamiekka - Seikkalujen Camelot.

The Magic Camelot - Quest of Camelot / Taikamiekka - (c) 1998 Warner Bros. © 1998 Warner Bros.

Taikamiekka on tarina ritarin tyttärestä Kaylaysta jonka isä Sir Lionel kuuluu Kuningas Arthurin pyöreänpöydän ritareihin. Pikku Kaylay on niin isänsä lumoissa, että haluaa itsekin ritariksi ja pyöreänpöydän ääreen. Kun ritarit kokoontuvat Arthurin hovissa Camelotin linnassa, yksi ritareista, ahne ja julma Ruber, vaatii lisää maita itselleen ja aikoo surmata Arthurin. Syntyneessä taistelussa Sir Lionel saa surmansa ja pikku Kaylay menettää isänsä.

Pikku tytöstä kasvaa kymmenessä vuodessa nuori neito, joka ei ole unohtanut isäänsä eikä haluaan tulla ritariksi. Mutta kun Ruber varastaa aarnikotkansa avulla Arthurin miekan Excaliburin, jonka lintu kuitenkin pudottaa ahdistettuna kiellettyyn metsään, niin koko valtakunta on vaarassa. Ruber sieppaa Kaylayn äidin Julianan päästäkseen Camelotiin tämän avulla. Kaylayn onnistuu kuitenkin paeta ja hän lähtee etsimään Excaliburia vaaralliseen kiellettyyn metsään. Hän löytää metsästä seurakseen sokean sankarin Garretin ja kaksipäisen lohikäärmeen nimeltään Nummi-Pusula. Ruberin ja hänen hirviöidensä takaa-ajamat sankarimme lähtevät matkalle läpi kielletynmetsän vaarojen läytääkseen Excaliburin - Taikamiekan ja pelastaaksen Camelotin ja koko valtakunnan tuholta.

Disney, Fox ja Warner

Nyt siis Warner Bros. haastaa Disneyn tämän kauan hallitsemalla pitkän animaatioelokuvan saralla. Tähän haastajien joukkoonhan liittyi tänä vuonna myös Twentieth Century Fox omalla piirretyllään Anastasialla. Mutta täytyy todeta, ettei Warnerin tuotos ole ainakaan taiteellisesti vielä lähelläkään Disneyn tasoa, jota taas Anastasia oli mitä suuremmassa määrin.

Warnerin Taikamiekassa on paljon hiomattomia kohtia. Esimerkiksi tietokone ja tavallisen animaation yhdistelyssä on toivomisen varaa, ja muutamat hahmot on animoitu jotenkin heikosti. Taustat ovat kaiken kaikkiaan kunnossa mutta kuvakulmien käsittely on vielä hiukan tarkoitushakuista. Yritettiin hiukan liikaa, sanoisin

Toinen puuttumisen arvoinen asia on laulujen käyttö. Niitä on hieman liian monta ja vain muutama niistä edistää tai syventää tarinaa sanoituksellaan. Musiikki sinänsä on amerikkalaiseen tapaan hyvin tuotettua ja tietysti tässä versiossa suomeksi laulettua.

Suomeksi puhuttua ja laulettua

Taikamiekan suomenkielisen version on jälleen kerran tehnyt tuotantotalo Werne ja ohjauksesta on vastannut Markku Riikonen. Hahmojen puhe- ja lauluääninä kuultiin mm. Kayleyna Jenni Sivonen ja lauluäänenä taikapeilistä tuttu Nina Tapio. Garretinä Jarkko Tamminen ja lauluäänenä Jizzo-yhtyeen Patrik Ekman. Kuningas Arthurin sekä puhe- että lauluäänen tulkitsi Jukka-Pekka Palo. Taikamiekan ehdottomasti hauskin hahmo oli kaksipäinen lohikäärme Nummi-Pusula jonka laulu ja puheosuudet hoitelivat taidokkaasti Eero saarinen ja Kari Tamminen .

Wernessä nämä asiat osataan, vaikkei tämä nyt mikään mestariteos dubbauksen alalla ollutkaan. Kerrottakoon, että alkuperäisääninä englanninkielisessä originaaliversiossa kuullaan mm. Pierce Brosnania, Gary Oldmania ja eräänä lauluäänenä itseään Celin Dionia. Tämän originaalin voi nähdä Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Looney Toon Huumoria

Taikamiekan parhaaksi anniksi nousee ehdottomasti Warnerin pätkiksistä tuttu anarkistinen huumori, jota varsinkin ns. sidekick-hahmot viljelivät. Hieman hillittynäkin se voittaa Disneyn kaikkia loukkaamattoman komedia-tyylin. Aikuiskatsojana olisin kaivannut hieman enemmänkin tätä Warnerin tavaramerkkiä. Vauhtia elokuvasta kyllä löytyy, joten nuorimmaisetkin jaksavat sen puolitoistatuntisen keston loppuun asti. Taikamiekka on K8 elokuva, mutta jo viisivuotias voi sen katsoa huoltajan seurassa.

Aika paljon on vielä Warnerilla hiottavaa saavuttaakseen Disney-animaatioiden tunnelman ja teknisen tason. Mutta, jos Warnerilla keskityttäisiinkin tuottamaan hieman rankemmalla huumorilla ryyditettyjä pitkiä animaatioita, voisi olettaa heidän löytävän oman yleisönsä, vaikkapa hieman vaippaikäisiä vanhemmista animaatioiden ystävistä.

* * *
Arvostelukäytännöt