Nuoren äidin tarina
Uusien näkökulmien löytäminen elämäkertaelokuviin on vaikeaa. Kun elokuvan kohteena on rakastettu lastenkirjailija, jonka pitkän elämän varrelle mahtuu runsas kirjallinen ura, on rajaaminen tärkeä valinta. Nuori Astrid lähestyy kohdettaan keskittyen aikaan ennen kuin Astridista tuli Lindgren. Se kertoo tarinan teini-ikäisestä kirjailijasta aikuisuuden kynnyksellä ja valinnoista, jotka vaikuttivat hänen loppuelämäänsä.
Astrid (Alba August) on teinityttö, jonka arki on kotitöiden ja kirkossa käynnin jaksottama. Isä (Magnus Krepper) on pannut merkille tyttärensä janon tarinoiden kertomiseen ja järjestää hänelle avustajan töitä paikallisesta lehdestä. Pian Astrid on lumoutunut kirjoitustyöstä ja lehden päätoimittaja Blombergista (Henrik Rafaelsen). Intohimolla on hintansa ja raskaus pakottaa Astridin muuttamaan Tukholmaan, jotta Blombergin avioero voidaan hoitaa mahdollisimman huomaamattomasti. Lapsi jätetään sijaiskotiin avioeroprosessin ajaksi ja kuukausien muuttuessa vuosiksi alkaa biologinen oikeutus äitiyteen tuntua Astridista yhä häilyvämmältä käsitteeltä.
Yksinhuoltajaäitiys oli vaativa valinta 1920-luvulla. Se saattoi sulkea ovia työpaikkoihin tai asuntoihin, eivätkä nuoren äidin valinnat vaikuttaneet vain hänen omaan elämäänsä. Astridin perhe pelkää kirkon irtisanovan vuokrasopimuksen, jos raskaus tulee ilmi ja Blomberg haluaa salata lapsen, jotta ei saa vankilatuomiota aviorikoksesta. Astrid suostuu sijaiskotiin, koska uskoo valoisaan tulevaisuuteen, jossa hän ja Blomberg työskentelevät lehdessä ja kasvattavat perhettään rinnakkain.
Aviottomaan lapseen liittyvää häpeää ei Astrid kuitenkaan tunne. Hän ei peittele äitiyttään ja eikä tee valintojaan sen pakottamana. Tämä onkin kiinnostava ratkaisu ohjaaja Pernille Fischer Christensenilta, joka ei ole lähtenyt toistamaan vanhoja tarinankerronnan konventioita, joiden oletetaan liittyvän aikakauteen. Ratkaisu ei tunnu historialliselta virheeltä, vaan kumpuaa henkilöhahmosta kertomalla erilaisen tarinan mihin katsojat on totutettu. Näkökulma tekee myös Astridista aktiivisen toimijan, joka ei jää aikakautensa yhteiskunnan odotusten varjoon vaan on mukana rakentamassa omaa tulevaisuuttaan.
Lindgrenin elämäntyö kirjailijana paistaa läpi, kun elokuva linkittää juhlitulle kirjailijalle suunnatut syntymäpäiväterveiset toiselta aikakaudelta osaksi tarinaa. Usko parempaan huomiseen, poissaolevat vanhemmat ja lasten kestävyys heidän kohdatessaan vaikeita asioita ovat Lindgrenin kirjoissa toistuvia teemoja ja saavat vastakaikua Astridin tarinasta. Taustalla vilahtelee myös viittauksia tuleviin kirjoihin, mutta elokuva uskaltaa pysytellä lyhyessä ajan jaksossaan, eikä profetoi liikaa tulevaa uraa.
Nuori Astrid on tavanomainen elokuva naisesta, joka ei ollut tavanomainen. Alba Augustin valovoimainen roolisuoritus Astridina on täynnä hiljaista voimaa. Koskettavimmillaan elokuva on pohtiessaan erilaisia ajatuksia äitiydestä sijaisäiti Marien (Trine Dyrholm) ja Astridin yhteisissä keskusteluissa. Toisissa käsissä elokuvasta olisi tullut traaginen romanssi, mutta Christensenin keskittyessä Astridiin, saa hän henkilökuvasta enemmän irti kuin moni muu.
Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä
Seuraava:
The Predator
Ei pelkkä kunnianosoitus vaan Predator-mytologiaa eteenpäin vievä tarina.
Edellinen: Papillon
Klassikkoromaanin toinen filmatisointi on toisinto ensimmäisestä elokuvaversiosta.