Suuryhtiön hidas käännös

Kun muutos kohtaa isoja yhtiöitä, voi ison laivan kääntäminen olla hidasta. Fordin liukuhihnojen luotettava ja tehokas maailma näytti täydelliseltä konseptilta, joten kun autojen ostajakunta kuusikymmentäluvun lopussa koki murrokseen, oli korjaavien liikkeiden tekeminen yhtäkkiä vaikeaa. Nuoria viehättivät tyylikkäät ja nopeat eurooppalaiset kilpa-autot tuttujen ja turvallisten menopelien näyttäytyessä vanhanaikaisina. Le Mans 66 – Täydellä teholla tarttuu taitekohdassa olevan suuryhtiön luoviin kokeiluihin kääntää yhtiön imago vastaamaan uusien kuluttajien vaatimuksia.

Ford v FerrariNostaakseen imagoaan nuorten keskuudessa ja pelastaakseen autotehtaansa Henry Ford II (Tracy Letts) suuntaa katseensa kilpa-autojen maailmaan ja palkkaa luotsikseen entisen kuskin Carroll Shelbyn (Matt Damon), joka tuo mukanaan tiimiin ärhäkän Ken Milesin (Christian Bale). Yhdessä he lähtevät muuttamaan perheautoa kohti tyylikästä ja ennen kaikkea nopeaa kilpailuvoittajaa. Kilpa-ajojen ja markkinoiden yhteen sovittaminen ei kuitenkaan ole niin helppoa kuin ensin tuntuu, sillä kaikki kuskit eivät sovi Fordin hienostuneeseen julkisuuskuvaan.

Le Mans 66 kuljettaa katsojansa turvallisesti läpi fuusiokuvioiden, yhtiön sisäisten hierarkioiden ja kilpa-autoilusäädösten. Ken Milesin poika (Noah Jupe) osoittautuu tässä täydelliseksi väyläksi kanavoida selityksiä, kun autoista kiinnostunut poika kyselee turvallisuuskäytännöistä ja ratojen malleista. Mikään tiedon jyvä ei ole valkokankaalla turhaan. Elokuva ei kuitenkaan unohda toimintaa tai vauhdikkaita kilpailuja, vaan tieto on annosteltu sopivankokoisiksi annoksiksi. Kuten täydellisellä kilparadalla, tietää ohjaaja James Mangold, missä kohtaa tarinaa pitää hidastaa ja missä keskittyä ajamiseen.

Ford v FerrariToisin kuin Rush (2013) ei Le Mans 66 keskity kahden kuskin väliseen nokitteluun, vaan kyseessä on iso yhtiön sisäinen kilpailu vallasta. Carroll on palkattu luomaan jotain, joka vetää vertoja kilpailuja hallinneille Ferrarille, mutta luovantyön rajat tulevat nopeasti esiin. Pukumiehet, jotka eivät tiedä mitään autoista, alkavat sanella kisastrategioita ja päättämään, kuka kuskeista sopii tallin imagoon. Toisin kuin elokuvan alkuperäisnimi Ford v Ferrari antaa ymmärtää, kyseessä ei ole Ford vastaan Ferrari, vaan viholliset löytyvät suuryhtiön sisältä.

Kilpa-autojen maailma näyttäytyy pikkupoikien leikkikenttänä, jossa tunteet käyvät kuumana. Miehet eivät osaa käsitellä pettymyksen tunteitaan, vaan antavat niiden purskahdella ulos nyrkkitappeluina ja tavaroiden heittelynä. Erityisesti kuumapäistä Keniä esittävä Christian Bale ottaa tästä mahdollisuudesta kaiken irti. Hän tuo elokuvaan komediallista keveyttä, mikä korostuu jäykän Matt Damonin hahmon rinnalla. Testosteronia tihkuvassa elokuvassa ei juuri naisia näy. Äidillisiä katseita ja henkistä tukea antaa elokuvan ainoana huomattavana naishahmona Caitriona Balfe Kenin Mollie-vaimon roolissa.

Ford v FerrariLe Mans 66 – Täydellä teholla on tyylillisesti vanhanaikainen elokuva. James Mangold ei keksi pyörää uudelleen, mutta hän on hionut sen mahdollisimman aerodynaamiseksi. Taidokkaasti paljon tietoa ja isoja ihmismassoja pyörittävä elokuva on viihdyttävää katseltavaa, mutta se ainoastaan raapaisee pintaa syvemmältä kritiikissä markkinoiden ja luovuuden välisestä konfliktista. Phedon Papamichaelin täyteläinen kuvaus saa kaiken irti vauhdikkaista autoista ja tinkimättömistä 1960-luvun puitteista, jotka tarinaa ympäröivät.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,8 / 4 henkilöä