Mosku – koilliskairan Clint Eastwood
Rauli, Irwin, Aira, Tapio, Jean. Viime vuosina kotimaisilla valkokankailla on nähty sarja henkilökuvia merkittävistä suomalaisista. Tapio Suomisen (Täältä tullaan, elämä!, Syöksykierre, Porttikielto taivaaseen) tekeillä oleva elokuva Mosku - lajinsa viimeinen on myös potretti merkkihenkilöstä, mutta tällä kertaa ei ole kyseessä kansallinen ikoni vaan lappilainen erämaasankari sadan vuoden takaa.
Mosku eli Aleksi Hihnavaara (1882-1938) oli taitava metsämies ja eränkävijä, josta tuli pelätty, vihattu ja kunnioitettu porokeisari aikana, jolloin sekä yhteiskunta että perinteiset elinkeinot olivat suurten muutosten kourissa. Moskun elinaikana koettiin kansalaissodat ja Venäjän vallankumoukset ja Lapin perinteinen pyyntikulttuuri joutui antamaan tilaa metsähakkuille ja uitoille. Lain kouran tavoittamattomilla alueilla porovarkaudet olivat yleisiä ja Mosku oli varkaiden säälimättömimpiä ojentajia.
Kai Lehtisen valinta Moskun esittäjäksi oli Tapio Suomiselle itsestään selvää. Rooliin täytyi saada eräelämään tottunut mies, jolla olisi jo valmiiksi "mettäveret suonissa", kuten Mosku itse aikanaan sanoi. Lehtiselle rooli on ollut hyvin mieluisa. Ennen kuvauksia hän vietti pari viikkoa poromiesten parissa opetellen poronhoitajan elkeitä ja kuunnellen heidän haikeita juttujaan "ajasta ennen mönkijöitä".
Porokeisarin lisäksi elokuvan keskeisiä hahmoja ovat hänen kumppaninsa Mari Vainio (Maria Järvenhelmi) ja ystävänsä, rajavartioston päällikkö K. M. Wallenius, jota esittää kirjailija Petter Sairanen. Sairanen päätyi elokuvaan Lehtisen ehdotuksesta. Lehtisen mielestä Sairanen on tämän päivän Wallenius: kirjailija, eräkulttuurin tuntija, rajamies ja ulkoisestikin historiallisen esikuvansa näköinen.
Elokuvan innoittajana on ollut Sakari Kännön vuonna 1992 julkaisema kirja Moskusta ja Walleniuksesta. Suominen sanoo Lapin selkosten olevan hänen omaa sielunmaisemaansa. Elokuvassa luonto ei ole pelkkä kulissi vaan voima, joka mittaa asioita. Moskun ajan neitseellistä luontoa on jäljellä enää lähinnä kansallispuistoissa ja elokuvaa kuvataankin useissa paikoissa eri puolilla Lappia. Elokuvassa on kohtauksia vuoden kierron koko ajalta. Viime talven kuvauksissa tekijät saivat jo tuta siitä, millaista on tehdä elokuvaa valon, luonnonvoimien ja eläinten ehdoilla. Kesän aikana kuvataan poronvasotus- ja uittokohtauksia.
Kai Lehtisestä on todellakin tulossa Suomen Clint Eastwood - ja hyvä niin. Ensi kesänä hän sankaroi paitsi Willissä Koillisessa myös kaupunkimaisemissa kuvatessaan uusia jaksoja menestyssarja Raidiin. Clintin tapaan Lehtinen debytoi pian myös ohjaajana. Esikoiselokuva Umur saa ensi-iltansa 20. syyskuuta.
Edellinen: Elokuvavuosi 2001