Elävän kuvan aatelia - Christopher Lee Suomessa

Vaikka Christopher Lee on tehnyt pitkän uransa aikana enemmän elokuvarooleja kuin kukaan muu, hänet muistetaan edelleen ennen kaikkea läpimurtoroolistaan kreivi Draculana. Vampyyrikreivistä vaiettiin kuitenkin visusti, kun Lee vieraili Helsingissä 13.4.2002. Näyttelijälegenda on nimittäin itse lopen kyllästynyt vampyyrin viittaan.

Christopher Lee elokuvassa Dracula Has Risen From The Grave (1968) - © Warner Bros.Lee saapui juhlistamaan Night Visions Hammertime -yönäytöstä, jossa valkokankaalle vyörytettiin kuusi englantilaisen Hammer Filmsin klassikkoa. Kunniavieraan toivomuksesta mukaan oli kelpuutettu vain yksi Dracula-elokuva, Terence Fisherin verevä Dracula Prince of Darkness (1966). Fisherin ohjaamista elokuvista nähtiin myös Frankenstein Created Woman (1967) ja The Devil Rides Out (1968). Yön aikana esitettiin niin ikään Leen oma suosikki, Seth Holtin psykotrilleri Taste of Fear (1961), Don Sharpin Devil-Ship Pirates (1964) ja Peter Sykesin To the Devil a Daughter (1976).

Hammerilla uran alkuun

Elokuvateatteri Orionissa oli tungosta jo päivällä, kun Lee oli kertomassa urastaan. Ja kerrottavaa riitti, sillä toukokuussa 80 vuotta täyttävällä, arvokkaan oloisella herrasmiehellä on takanaan yli 220 elokuvaroolia. Lee aloitti näyttelijänuransa vuonna 1948, mutta toden teolla se lähti käyntiin vasta Hammer-yhtiön leivissä. Leen ensimmäinen Hammer-elokuva oli The Curse of Frankenstein vuodelta 1957, jossa hän esiintyi hirviön roolissa. Elokuvasta tuli menestys.

Hammer hyödynsi klassisia kauhuaiheita, mutta uudella tyylillä. Hammerin tulkinnat mustavalkoisista, hillityistä Universal-klassikoista kylpivät kirkkaissa väreissä ja räväyttivät kauheudet estoitta katsojan silmille.

- "Silloin Hammerin elokuvia pidettiin kammottavina, nykyään niitä katsovat pikkulapsetkin", Lee naurahtaa.

- "Hammer teki vallankumouksen kauhuelokuvan historiassa, niin kuin saksalaiset ekspressionistit 20-luvulla ja Universal 30-luvulla. Amerikassa sellaiset ohjaajat kuin Spielberg, Scorsese, Craven, Carpenter, Dante, Landis, Burton ja Lucas kertoivat kasvaneensa minun elokuvieni parissa. En tiennyt, olisiko minun pitänyt onnitella vai ottaa osaa. Olen nimittäin tehnyt elokuvia, jotka ovat kaikkea muuta kuin hyviä. Emme vain tienneet sitä silloin."

Hammer organisoitui tehokkaaksi työpajaksi, joka teki elokuvansa halvalla ja käytti kuvauksissa entuudestaan tuttua ammattiväkeä.

- "Meille ei maksettu juuri mitään. Taisin saada Frankensteinin hirviön roolistani 200 puntaa, ja kuvaukset kestivät useita viikkoja. Mutta meillä oli hyvä henki. Tunsimme toisemme todella hyvin. Se oli paras kuvausryhmä, jonka kanssa olen koskaan työskennellyt."

- "Hammerin leivissä pääsin uran alkuun, ja olen siitä heille hyvin kiitollinen. Hammerilla oli kuitenkin myös kirouksensa", Lee myöntää.

Hammer-tuotantojen myötä Leen hahmo assosioitui lähtemättömästi kauhuelokuvaan. Hän itse olisi toivonut saavansa toisenlaisia rooleja.

- "Lähdin Hollywoodiinkin vain yhdestä syystä. Euroopassa minulle tarjottiin pelkkiä pahiksen osia."

Uuden aikakauden haasteita

Hammer-kauden jälkeen Lee on esiintynyt pääsääntöisesti sivurooleissa, viimeksi Taru sormusten herrasta -trilogiassa ja Tähtien sodan episodissa Kloonien hyökkäys. Näiden suuren luokan produktioiden ansiosta hän on nyt kenties kuuluisampi kuin koskaan.

- "Minulla on ollut onnea, sillä harvemmin tämän ikäiselle enää tarjotaan rooleja. Viimeisen kahden vuoden aikana olen saanut työskennellä kolmen huippuohjaajan - Tim Burtonin, Peter Jacksonin ja George Lucasin - kanssa."

Suurimpana muutoksena elokuvien tekemisessä Lee pitää sitä, että alalla liikkuu nykyään paljon enemmän rahaa.

- "Budjetit ovat kasvaneet hurjasti. Minä en kuitenkaan niitä rahoja saa, vaan joku muu", Lee hymähtää.

Myös digitaalisuus on muuttanut elokuvien tekemistä ja tuonut mukanaan paitsi uusia mahdollisuuksia myös uusia haasteita.

- "Näytteleminen vaatii näinä päivinä ennen kaikkea mielikuvitusta ja keskittymiskykyä. Näyttelijän on kuviteltava kaikki itse, koska hän ei tiedä, miltä erikoistehosteet näyttävät. Se on hyvin vaikeaa. Lisäksi näyttelijäntyö hukkuu helposti tehosteiden alle."

- "Saattaa olla, että jonain päivänä näyttelijöitä ei enää tarvita, vaan kaikki tehdään digitaalisesti. Toivottavasti ei kuitenkaan minun elinaikanani."